Българите във Франция на протест: Je suis българин

Кадри от протеста в Париж, снимки БГНЕС

Част от българите, живеещи във Франция, организираха протест пред посолството ни в Париж срещу спорните промените в Изборния кодекс, въвеждащи редица затруднения за гласуването на българите в чужбина. Българите във Франция изразиха несъгласието си като размахаха ръчно направени плакати с надписи: “Je suis българин”, “Върнете ми свободата да гласувам!”, “Обичам България, а вие - властта!”.

През седмицата парламентът леко разхлаби първоначалните си планове за въвеждане на пълна забрана за разкриване на избирателни секции извън българските дипломатически и консулски представителства.

В крайна сметка забраната остана, но бяха добавени някои изключения. В населените места на държавите членки на Европейския съюз, в които няма дипломатическо или консулско представителство, ще се откриват избирателни секции при наличие на не по-малко от 100 избиратели, подали заявления за гласуване, прие окончателно парламентът.

В страните извън ЕС - като САЩ, Русия, Турция, ще може да се открива само една секция и то само в градовете с над 1 млн. жители, в които няма българско дипломатическо или консулско представителство. За целта пък ще се изискват поне 100 заявления за гласуване, а решението ще се взима от Централната избирателна комисия по предложение на Министерството на външните работи.

Първоначалното намерение за създаване на избирателен район "Чужбина", което бе сред най-смислените в целия пакет от подготвените промени, изненадващо отпадна още в първия ден от гласуването на изборните промени в пленарна зала

Българите в чужбина инициираха петиция срещу поправките в закона и я адресираха до президента, депутатите и премиера. В нея те заявиха, че искат да бъде създаден избирателен район “Чужбина“, да има възможност за образуване на избирателни секции извън територията на дипломатическите и консулски представителства.

Те настояват и за ускорен старт на “експерименталното“ електронно гласуване за президентските избори през тази година.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?