Българите във Великобритания трябва да кандидатстват по схемата за уседналост до края на 2020 г.

Българите във Великобритания трябва да кандидатстват по схемата за уседналост до края на 2020 г.

Българите във Великобритания, които нямат британски паспорти, трябва да кандидастват по схемата за уседналост до края на 2020 г. Това каза Васил Асенов, ръководител на службата по трудови и социални въпроси в посолството на България в Лондон, пред БНР.

"Ако българите са се установили във Великобритания преди датата на Брекзит - 31 октомври 2019 г., следва да бъдат спокойни, тъй като техните права ще бъдат гарантирани по т.нар. "схема за уседналост", каза Асенов.

Той уточни, че е важно те да кандидатстват по схемата за уседналост до 31 декември 2020 г. Единствено изключение правят българите, получили британски паспорти.

"Българите, които след датата на Брекзит смята да се преместят във Великобритания, трябва да следят новините относно бъдещото емиграционно законодателство на страната, защото то в момента все още е в дискусия, а и с новото правителство на Борис Джонсън може да настъпят някакви промени", каза още Асенов.

По думите му гражданите дори и да не са кандидатствали към датата на Брекзит, то техните права остават непроменени.

"Те продължават да живеят и работят във Великобритания, имат право на достъп до социално-осигурителната система на страната и до системата на здравеопазване. Те трябва да кандидатстват за статут на уседналост до 31 декември 2020 г ... Правата им ще бъдат гарантирани както при сделка, така и при липса на сделка за Брекзит", коментира Васил Асенов.

По данни на външното ни министерство към края на 2018 г. във Великобритания живеят и работят около 200 000 българи.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?