Българите във Великобритания вече могат да кандидатстват за статут

Сградата на българското посолство в Лондон.

Правата на българските граждани във Великобритания ще бъдат гарантирани и при твърд Брекзит, обясни Васил Асенов, ръководител на службата по трудови и социални въпроси в посолството на България в Лондон.

Той припомни пред БНР, че сънародниците ни, които към 29 март тази година живеят на територията на кралството, трябва да кандидатстват за статут на уседналост чрез специално разработено приложение.

От 21 януари процедурата, която е електронна и без такси, е активна за българите с биометричен паспорт. Българите, които нямат биометричен паспорт или са само с лични карти, ще могат да кандидатстват след отваряне на схемата за всички граждани на ЕС до 30 март тази година, допълни Асенов.

"При липса на сделка британското правителство публикува своята "Бяла книга" по отношение на бъдещата емиграционна система на страната. Това ново емиграционно законодателство се очаква да влезе в сила от началото на 2021 година и за момента имаме индикации, че до края на 2020 година съответно гражданите ще продължат да имат възможност да пътуват със своите лични карти или съответно задгранични паспорти. След 2021 г. очакванията са, че за краткосрочните пътувания, тези, които са свързани с цел туризъм, няма да е необходимо да се вадят туристически визи".

За да разяснява правата на българските граждани след оттеглянето на Великобритания от ЕС, Службата по трудови и социални въпроси към българската мисия в Лондон организира информационни дни този месец.
Предстои разкриване на генерално консулство и в Единбург, Шотландия.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март, но засега не се знае дали това ще стане със споразумението, договорен от премиерката Тереза Мей, или без сделка. Съществува и вариант Брекзит да бъде отложен във времето.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа