Българите вече са персийци

Българите вече са персийци

След около месец престой в Иран, българската експедиция, която търси корените на нашето потекло, е успяла да докаже, че "най-вероятно сме част от персийското семейство". В сряда бяха представени резултатите от "научната експедиция" в близкоизточната държава, която е с кодовото име "Ариана". Тя е част от проекта "Българи – прародина" и се провежда с подкрепата на външното министерство, СУ, НАТФИЗ, БАН и фондация "Тангра ТанНакРа".

Досега екипът на експедицията е бил на доста места в Централна Азия и източната част на Русия, като всеки път успяваше да намери доказателства, че прабългарите са били там, където е бил и снимачният екип. При последното посещение в Таджикистан бяха открити протитипи на седемлъчната розета от Плиска.

"Българите най-вероятно са част от персийското семейство на територията на днешен Иран", обяви доц. д-р Александър Илиев, който е преподавател в НАТФИЗ, но още е специалист по пантомима, режисьор, писател в жанра "научна фантастика" и антрополог.

По думите му българският екип е изминал 1100 км в Иран и е открил "впечатляващи доказателства" за сходствата между българите и хората в днешен Иран.

"Намерихме няколко безспорни прототипа на орела от погребението на хан Аспарух. Погребения, които изследвахме са в ембрионална поза - сигурно свидетелство за вярата в прераждането. Част от тракийските погребения са подобни. Камъните и кирпичът в строителството съответстват на българските практики", обясни нещата Илиев. Не бе уточнено дали камъните в българските къщи са влачени чак от Иран, а кирпичът е чисто българско "изобретение".

Според хората от експедицията иранците, "макар и по-мургави, антропологично много приличат на българите".

Бяха изброени "множество" съответствия между думи от българския и иранския език като "табошир-тебешир", "боран - буря", "на-не". Ако изследването бе направено по плажовете на Турция и Гърция, вероятно експедицията щеше да открие още повече сходства между езиците. Например думата "тебешир" на турски означава абсолютно същото, както и на български, а сходства има и в думите "кебап - кебап".

"Изпълнения на свирка, гайда и тамбура, напълно отговарят на нашата фолклорна традиция. Над половината от килимите в Прикаспието напълно съвпадат с българските като орнаменти, символика и цветове", дадоха потресаващи примери за подобия от експедицията. Нямаше уточнения дали са проверили за иранския произход на шотландската гайда, френската бомбарда и гръцкия сандур.

"Във времето в науката се натрупаха сведения, които постоянно тласкаха прародината ни все по на юг като накрая разбрахме, че това е източен Иран. Крайно време е да спрем да говорим за хуно-тюркския произход на българите и да разберем, че сме индоевропейци. Славянското в кръвта ни е по-малко от 20 процента. Славяните не са основният елемент, който изгражда българската народност", заяви историкът от БАН проф. Георги Бакалов.

В продължение на 45 години БАН настояваше, че българите са преди всичко от славянски произход.

Споделяне

Още от България