Българите висят по опашки най-дълго в банките

Най-дълго българите чакат на опашка в банките, а най-малко в билетните каси на автогарите, обявиха от българския офис на международната компания "Client X", която по метода "таен клиент". Компанията е провела изследване сред 1935 тайни клиенти от 24 държави в Европа, включително България.

Резултатите показва, че на опашки в банките българите прекарват средно 10 минути, на касите в ж.п. гарите - почти 7, а в супермаркетите около 4. Най-бързо е обслужването в билетните каси на автогарите - 3 минути, а за пет минути обслужват в магазините за дрехи.

Според проучването четирима от петима българи са поздравени, когато пазаруват. Шведите и холандците са на първо място в тази класация, следвани от ирландците и испанците. Едва половината от руснаците и 64 на сто от турците са поздравени от обслужващия персонал.

Най-навъсени се оказват продавачите в Русия, Латвия и Турция. Повече от половината от българските клиенти са обслужени с усмивка. Най-недоволни от пазаруването са клиентите в Босна и Херцеговина - 92 процента и в Русия – 81.

В Ирландия процентът на недоволни купувачи е нула, а в Испания и Дания съответно 5 и 6. В България недоволни остават около 30% от хората. Това говори, че от консултантската компания са наели за проучването най-вече изключително търпеливи българи, които някак успяват да заразят с добро настроение почти всички около себе си.

В България опашките са съставени средно от четирима души, също колкото в Дания, Румъния, Ирландия и Унгария. В Русия на опашка чакат 7 души, а в Италия - 6.

Най-дълго в цяла Европа се чака в пощите и банките, а най-малко в магазините за дрехи и в заведенията за бързо хранене.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?