Българите вярват повече в ЕС след Брекзит

Българите вярват повече в ЕС след Брекзит

Брекзит е накарал българите да оценят Евросъюза. Ако у нас имаше референдум, България щеше да остане в общността. Това показват данните от изследване на агенция "Гълъп интернешънъл“, обявени в четвъртък.

46 процента от българите са на мнение, че ЕС скоро няма да се разпадне, докато 27% са на обратното мнение. В същото време, ако през декември питането за разпад на ЕС звучеше по-абстрактно и предизвикваше аморфна картина на обществените нагласи, сега този проблем вече има реални измерения и предизвиква и по-ясна и отчетлива структура на мненията – макар и емоционално оцветена, коментират от агенцията.

В навечерието на референдума във Великобритания само 11% смятаха, че резултатът от него ще се отрази на техния живот, а 67% бяха на обратното мнение. Сега обаче 51% смятат, че напускането на Великобритания ще се отрази на живота на българите, а на обратното мнение са 30%.

Явно е, че резултатът от британския референдум е предизвикал масов интерес, изненада и замисляне и това е променило нагласите чувствително, коментират социолозите.

Очевидно уплахата от Брекзит кара респондентите да се хванат за по-сигурните и безопасни опции, а посланията за единство, които ръководителите на Съюза направиха след референдума, по-скоро са сработили, отбелязват от агенцията.

Ако утре има референдум в България с въпрос дали тя трябва да остане част от Европейския съюз, 61 процента казват, че биха гласували за оставане, 20 процента за излизане, а останалите 19 се колебаят.

Споделяне

Още от Европа