Българите зад граница към Валери Симеонов: Поведението ви е опасно и неетично

"Протестна мрежа" поиска оставката на лидера на НФСБ като депутат

Валери Симеонов, снимка БГНЕС

“Поведението ви е неетично и опасно“. Така част от българите, живеещи в чужбина, отговориха на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който забърка скандал с писмото си до Елена Хамбарджиева от Ню Йорк. Симеонов си позволи да нарича българите зад граница “безродници“ и да ги предупреждава с думите “не ни се мотайте в краката“ покрай промените в изборното законодателство.

Поправките в Изборния кодекс за ограничаване на гласуването на чужбина бяха внесени от Патриотичния фронт и бяха подкрепени от ГЕРБ. Това предизвика протестни акции на българи в много градове в Европа и САЩ.

Ето как отговарят българи от чужбина на Валери Симеонов: 

“С изненада и възмущение прочетохме светкавичния отговор на господин Симеонов по повод на съобщение за Великденския протест на българи зад граница срещу неприемливите промени в Избирателния кодекс.

От писмото разбираме, че според господин Симеонов изказването на мнение и отстояване на гражданска позиция е “моткане в краката”, а правото на граждански протест е “вдигане на патардия".

Припомняме на господин Симеонов, че неговата длъжностна характеристика на практика се изчерпва с това да се вслушва във волята на избирателите, които са де факто негови работодатели.

В писмото си господин Симеонов си позволява да говори за сума между 8 000 и 12 000 евро за откриване на секция в чужбина. Бихме искали да припомним, че сумата, отделена за организация на изборите в чужбина през 2014 година, възлизаше общо на 1,8 млн. лева за 428 секции, което прави около 1 700 евро на секция, като половината от тези разходи са за командировка на представител на държавата, които могат да бъдат спестени. За сравнение за изборите в страната са отделени 26 млн. лева. 

Много българи в чужбина продължават да са данъкоплатци, а, както е добре известно, българската диаспора е най-големият инвеститор в бюджета на Републиката - с близо 3 млрд. лева годишно. Така че каквото и да се плаща за избори в чужбина, ние сме допринесли за нашия справедлив дял.

На въпроса на господин Симеонов "Кой Ви пречи да гласувате?", отговаряме ясно: Вие, господине, и Вашите колеги народни представители, които с лека ръка си позволиха да ни отнемат възможността да създаваме избирателни секции там, където наистина са концентрирани българските общности в чужбина, заблуждавайки българската общественост с неверни твърдения. Да гласуваме е наше конституционно право, чието упражняване не е нито скъпо, нито опасно за националните интереси.

Български политик да си позволи да нарича "безродни" хиляди хора, крепящи бюджета на държавата и борещи се с години за правото си на глас и участие в обществения живот на България, е неетично и представлява опасна проява на незачитане на гражданите от страна на един законотворец.

Господин Симеонов спомена в телевизионен ефир, че изпратеният имейл бил въпрос на "лични отношения". В такъв случай бихме искали да го уведомим, че нападайки един български граждани, се изправя срещу стотици хиляди. Оттук нататък лични отношения ще има с хиляди българи в Ню Йорк, Бостън, Чикаго, Мелбърн, Цюрих, Сан Франциско, Париж, Брюксел, Атина, Лондон, Франкфурт, Мюнхен и десетки други градове на световната карта, които също протестират срещу Вашия недоносен Изборен кодекс. 

Защото всички сме с Елена и всички СМЕ Елена. 

Защото правото на глас е свещено. Защото за нас е чест да сме част от тази общност и отстояваме позицията си с високо вдигната глава.

От групата на протестиращите срещу ИК български граждани по света“

Протестна мрежа: Симеонов да подаде оставка

Междувременно неформалната организация "Протестна мрежа" призова Валери Симеонов да се извини и да подаде оставка като народен представител.

В разпространена до медиите позиция гражданската организация посочва, че с думите си лидерът на подкрепящата правителството формация изразява възгледи, отричащи демократичния и правов ред.

"Това изказване влиза в пряк сблъсък с демокрацията като ценност, която българският народ е избрал да следва след разпада на тоталитарната държава", заявява "Протестна мрежа". Организацията припомня записаното в конституцията, над която се заклеват народните представители – че те представляват целия народ.

"Недопустимо е български депутат да настоява за създаване на законови норми, в които българските граждани се делят на български граждани в България, български граждани в Турция и български граждани някъде другаде по света – в градове с повече или по-малко от един милион жители. И българите зад граница, и тези, които не много отдавна г-н Симеонов нарече "озверели човекоподобни", са негови работодатели, а не хора, които "му се мотаят в краката", се казва в позицията.

От "Протестна мрежа" са на мнение, че управляващите формации - ГЕРБ, Реформаторският блок и АБВ, "носят морална и политическа отговорност за поведението на този народен представител" заради подписаното споразумение за подкрепа на правителството.

"Нелепите изменения в Изборния кодекс бяха приети след консултации между премиера и управляващите политически субекти по настояване на Патриотичния фронт. В този смисъл всеки призив за отстъпление от демократичните ценности не е призив само на един елемент от управляващото мнозинство, а на цялото мнозинство", изтъкват от организацията.

"Зад маската на патриотизма се крият хора с апетит за власт и пари"

По-късно през деня с позиция излезе и Единната Народна партия (ЕНП) на Мария Капон.

"Докато ние тук си аранжираме Изборния кодекс, да ни е удобен поне за още един мандат, вие изпращайте по 2 милиарда годишно и не ни се месете в схемата!” - така изглеждат думите на "телевизионера-патриот” Валери Симеонов, отправени към нашите сънародници в чужбина, тълкуват думите му от ЕНП.

"Ние, от Единна народна партия нямаме никакво съмнение, че зад маската на патриотизма се крият хора, за които властта и парите са приоритет, а не България и нейните граждани", смятат още от формацията. "Убедени сме, че проблемът не е в гласовете, пристигащи от Турция. Проблемът се нарича "страх от загуба на власт“. Страх от вота на българите в чужбина, които са там заради сегашното управление", казват още от формацията на Капон.

Мая Манолова ще инициира среща между избиратели в чужбина и Борисов

Междувременно омбудсманът Мая Манолова ще инициира среща с премиера Бойко Борисов и представители на български организации в чужбина заради последните промени в Изборния кодекс, ограничаващи разкриването на избирателни секции в чужбина. Това съобщиха от институцията след разговор в сряда на Манолова с българи, живеещи в чужбина, които представиха петиция от над 6000 подписа срещу ограничаване правото на вот на българите по света.

По време на разговора била обсъдена и възможността омбудсманът да внесе жалба до Конституционния съд, тъй като според присъстващите представители на българските общности в чужбина новоприетите текстове в Изборния кодекс погазват текста от конституцията, според който "Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази конституция".

Представителите на българските общности заявили, че сред най-големите недостатъци на Изборния кодекс е отпадането на възможността за автоматично образуване на секции в местата, в които вече е имало такива, каквато опция даваха отменените текстове.

"Смятам, че редица текстове от така гласувания наскоро Изборен кодекс са крачка назад от вече извоювани права на гражданите и това не е в полза на демократичния процес. Преди обаче да се възползвам от правомощието си да сезирам Конституционния съд, ще поискам от Консултативния конституционен съвет, който действа към институцията, да излезе със становище по тях", отбеляза Мая Манолова. Тя допълни, че ще изчака да види и дали президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?