Българите живеят в дългове, за да покриват всекидневието

Българите живеят в дългове, за да покриват всекидневието

Поне 20 процента от населението в страната живее в бедност, показва изследване за задлъжнялостта на българите, проведено от Института по социология към Българската академия на науките. Една пета от населението обслужва заеми към банките, само за да задоволи биологичните си потребности за оцеляване. Тенденцията на обедняване, която очертаха експертите от БАН, показва, според тях, че държавата като цяло трябва да преосмисли социалната си политика.

Кризата за хората у нас е започнала още през 2007-а година, тъй като българите още тогава са започнали да теглят кредити само за да оцелеят, заяви социологът ст.н.с. Духомир Минев.

Според изследването от всички анкетирани към топлофикационните дружества длъжниците са 5.8 на сто, а към ВиК – 5.3 на сто. 3.3 % е делът на длъжниците за електрическа енергия и 1.6% имат неплатени сметки за телефон.

Освен задълженията за ползване на комунално-битови услуги, проучването показва, че 8.1 на сто от анкетираните имат неплатени данъци, 3.2 на сто дължат осигурителни вноски, а 5.3 на сто - здравни вноски, посочи Емилия Ченгелова от БАН.

Според данните 29.7 на сто от анкетираните ползват различни видове кредити. Само заеми имат 5 на сто, други 4.2 на сто имат и кредити, и заеми. 80.5 на сто от изследваните домакинства погасяват потребителски кредит, 19.7 на сто ползват кредитна карта, 12.3 на сто имат ипотечен кредит, 15 на сто – лизинг.

Едва 7 на сто от кредитите и 5 на сто от заемите у нас са взети за развитие на бизнес и са свързани с предприемаческа дейност.

В неплатежоспособност са се оказали 2.9 на сто от кредитните длъжници, показва проучването. Относителният дял на длъжниците, които имат проблеми с погасяването на вноските към банките е 15.9 на сто.

Споделяне

Още от България