Българка е част от екипа, спечелил "Пулицър" за международна журналистика

Българка е част от екипа, спечелил "Пулицър" за международна журналистика

Българската журналистка Боряна Джамбазова е част от екипа, направил разследването за действията на руските тайни служби по света, което донесе награда "Пулицър" за международна журналистика на "Ню Йорк Таймс". Победителите бяха обявени късно в понеделник вечер българско време.

Вестник "Ню Йорк Таймс" спечели най-много награди тази тази година – общо три. В категорията за разследваща журналистика бе отличена поредицата на Брайън Розентал, посветена на условията, в които работят таксиметровите шофьори в Ню Йорк, много от които са били принудени да сключат заеми при заробващи условия. В категорията най-добра коментарна рубрика наградата отиде при Никол Хана-Джоунс за есето ѝ "1619", посветено на робството и на приноса на чернокожите за американската история.

В категорията "международна журналистика" победител е екипът, разработил поредицата "Скритата война на Путин", посветена на действията на руските тайни служби в няколко държави по света – Украйна, Мадагаскар, България, Либия, Централноафриканската република. Част от този екип е и Боряна Джамбазова, която е работила по разследването в България. То засяга опита за отравяне на българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Автор на материала е журналистът Майкъл Шуорц, който работи заедно с Боряна Джамбазова при отразяването на темата в София.

Боряна Джамбазова е член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти в България и журналист на свободна практика. Започва да работи като репортер през 2005 г. Била е и част от екипа на Mediapool. Пише както за български, така и за чужди медии. Нейни материали са публикувани в New York Times, Economist и Politico Europe.

Завършила е бакалавърска степен по журналистика в Софийския университет и магистратура по нови медии в New York University като стипендиант на програма "Фулбрайт".

Споделяне

Още от Общество