Българка е сред арестувани ексбанкери заради измама за 2 млрд. долара

Схемата включвала и бивш министър от Мозамбик и бизнесмен от Абу Даби

Бившите банкери на "Креди Суис" за участвали в измамната схема

Българката Детелина Събева е сред тримата задържани в четвъртък, в Лондон, бивши банкери от швейцарската "Креди Суис" (Credit Suisse) заради обвинение от федерален съд в САЩ за измамна схема за 2 млрд. долара, свързана с фирми в Мозамбик.

Останалите арестувани са новозеландецът Андрю Пиърс и индиеца Сурджан Сингх. Отделно от тях са арестувани бившият финансов министър на Мозамбик Мануел Чанг  и ливанеца Жан Бустани. Чанг е бил задържан още в събота в Йоханесбург при опит да отлети за Дубай, а Бустани – на нюйорското летище "Кенеди".

37-годишната Събева, Пиърс и Сингх са пуснати под гаранция, докато тече процедурата за екстрадирането им в САЩ заради повдигнатите срещу тях четири обвинения: за пране на пари; за нарушаване на американския закон срещу корупционни практики в чужбина; за заговор за измама с ценни книжа и за измама на инвеститори.

Според обвинителен акт на американския Окръжен съд на Ню Йорк чрез поредица от финансови транзакции между 2013 и 2016 година са били взети заеми за над 2 млрд. долара, гарантирани от правителството на Мозамбик. Схемата е била подготвяна от 2011 г., но започнала със сключването на сделка на Мозамбик за държавно гарантиран заем от международни инвеститор с цел разработване на морски проекти, включително за преработка на риба тон и брегова защита. Това станало с посредничеството на Мануел Чанг, тогава министър на финансите на държавата. На инвеститорите бил обещаван достъп до офшорни газови полета на Мозамбик.

От събраното финансиране участниците в схемата "умишлено се отклонявали части от постъпилите заеми, за да платят най-малко 200 милиона долара подкупи и рушвети на самите тях, на правителствени служители на Мозамбик и на други лица", гласи обвинението на Окръжния съд в Ню Йорк.

Ливанецът Бустани е участвал в схемата като ръководител на базиран в Абу Даби доставчик на катери и оборудване за проектите в Мозамбик. През 2013 г. Пиърс и Събева напускат "Креди Суис" и започват да работят за него.  Основани са три държавни компании за морските проекти, но според обвинението те са само прикритие на схемата за обогатяване на петимата. През 2016-2017 г. въпросните компании не успяват да върнат над 700 млн. долара по заемите. В един момент Мозамбик се опитва да покрие ангажиментите чрез емитиране на облигации, но проектите рухват към края на 2015 г. Заради скандала МВФ спира през 2016 г. финансовата помощ за страната и на фона на избухналата вече криза това задълбочава икономическите проблеми на Мозамбик.

В специално изявление на банката се посочва, че тримата бивши нейни служители са обвинени от властите в САЩ за "заобикаляне на вътрешния ни контрол" чрез измама, свързана с правителството на Мозамбик. "Не е предприето никакво наказателно действие срещу самата "Креди Суис“. В обвинителния акт се твърди, че бившите служители са работили, за да осуетят вътрешния контрол на банката, като са действали с мотив за лична печалба и са се опитвали да скрият тези дейности от банката", се допълва в изявлението на швейцарски кредитор.

В началото на ноември 2016 година "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР са започнали да разследват три големи международни банки относно тяхната роля при продажбата на дълг на Мозамбик за около 2 млрд. долара, откривайки по този начин нова фаза в глобалното разследване на облигационни сделки. Според източниците на финансовия ежедневник, става въпроса за швейцарската „Креди Суис“, руската ВТБ и френската БНП-Париба (BNP Paribas SA).

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?