Българка издаде в Париж книга за превръщането на бившите от ДС в прозападни политици и бизнесмени

Българката Румяна Угърчинска издаде в Париж книга за бившите тайни служби на страните от Източна Европа, съобщава в уебсайта си списание Курие де Балкан, цитирано от БТА.

В книгата, озаглавена “Нашествието на КГБ и компания в Европа”, авторката описва начините, по които бившите агенти са се превърнали в прозападно ориентирани политици или преуспели бизнесмени.Румяна Угърчинска прави опит да обясни защо България толкова обедня през последните години, като разглежда няколко криминални случая като аферата Гигасторидж във Франция, в която бе замесен българинът Бисер Димитров, свързан от своя страна с Илия Павлов. В книгата убитият неотдавна Илия Павлов е наречен "най-големия кръстник на българската мафия и приятел на политиците".

Според Угърчинска средствата, които Бисер Димитров инвестирал във високите технологии, преди да бъде арестуван във Франция, идвали от проект за научен шпионаж с кодовото название "Нева" - тоест, това били държавни средства, транзитирали през унгарски банки.Румяна Угърчинска работи в катедрата по съвременни криминални заплахи в Института по криминология в Париж.

Споделяне

Още по темата

Още от България