Българка оглави Специализирания трибунал за Косово

Проф. Екатерина Трендафилова бе избрана измежду 148 кандидати

Професор Екатерина Трендафилова

Професор Екатерина Трендафилова бе избрана измежду 148 кандидати за председател на Специализирания трибунал за Косово, съобщиха от Министерството на правосъдието в сряда.

Това е новосъздаденa институция със седалище в Холандия и в нея ще се разглеждат всички престъпления, извършени от Армията за освобождение на Косово срещу мира и човечеството, както и военни престъпления. Трендафилова ще трябва да разработи правилата за работа на трибунала, който ще заработи в средата на следващата година.

Кандидатурата на проф. Трендафилова бе подкрепена от министъра на правосъдието Екатерина Захариева.

Изборът на проф. Трендафилова бе оповестен на 14 декември в Брюксел след заседанието на Комитета за политика и сигурност. Очаква се проф. Трендафилова да поема функциите си през януари 2017 г.

Като президент на Специализирания трибунал за Косово тя ще трябва да се справи с изключително отговорната и сложна задача по изграждане и утвърждаване на тази нова институция, а като председател и на Върховния съдебен състав на трибунала - с установяването на най-добрите съдебни практики.

За да стартира съдебна дейност институцията по същество, следва да се приемат правила относно производството и доказателствата на основата на Наказателно-процесуалния кодекс на Косово, за да се уреди провеждането на съдебни производства пред специалния съд. Очаква се този процес да приключи през първата половина на 2017 г.

Съдиите ще пътуват само за заседанията по конкретните дела, за които ще бъдат назначавани от председателя на съда, и няма да бъдат настанени в Хага за постоянно. Магистратите, на които са възложени производствата, изпълняват задълженията си при пълна независимост и самостоятелност.

Професор Екатерина Трендафилова е професор по Наказателно процесуално право в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". От 2006 г. до 2015 г. тя е съдия в Международния наказателен съд, където е председател на съдебен състав и председател на едно от трите наказателни отделения.

В периода 1992-1995 г. Екатерина Трендафилова е представител на България в Комисията на ООН по превенция на престъпността и наказателното правосъдие със седалище във Виена. Тя е член и зам.-председател на Специализирания съвет по правни науки, а впоследствие е член и на Правната комисия при Висшата атестационна комисия (2002-2006). Ръководител е на Направление "Наказателно право" в Консултативния съвет по законодателство към Председателя на Народното събрание (2001-2006). Член е и на Комисията по обществени науки към Агенцията по акредитация (2000-2003).

Тя е активен участник в реформата на наказателно-процесуалната система в България и в чужбина в съответствие с международните стандарти за ефективно правосъдие и човешки права.

През 1993-1994 г. и 1997 г. проф. Трендафилова е последователно стипендиант на фондациите "Александър фон Хумболт" в Германия и "Фулбрайт" в САЩ. Тя има публикации в България и в чужбина в областта на наказателния процес, международното наказателно право и човешките права. Изнасяла е лекции и участва в конференции и семинари в редица държави като Англия, Холандия, Япония, САЩ, Колумбия, Германия, Южна Африка, Казахстан, Италия, Франция, Полша, Швейцария, Румъния, Сърбия, Косово.

Проф. Трендафилова е член на професионални организации и е отличена с награди за активната си професионална дейност в България и в чужбина. Владее английски, немски и руски. Омъжена е и има дъщеря.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?