Българка ще координира работата на АЕЖ за противодействие на пропагандата

Ирина Недева

Работата на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) по темата противодействие на фалшивите новини и пропагандата ще бъде координирана от Ирина Недева, която е председател на на АЕЖ-България. 

Решението е взето на общото събрание на организацията във Вилнюс, Литва, на 17 ноември, където Недева представи заключенията на международната конференция на тази тема, състояла се този месец в София. Инициативата на Мария Габриел, българския еврокомисар с ресор цифровата икономика и общество, за обществена консултация и работна група срещу фалшивите новини в Брюксел, също е била представена във Вилнюс.

Темата за фалшивите новини, антиевропейската пропаганда и съзнателната дезинформация е била сред основните за събранието на асоциацията, която има секции в над 20 държави. То е било предшествано от дискусия с експерти и официални лица за противодействието на пропагандата. Качествената журналистика, обучението по медийна грамотност в училищата, но и нов механизъм за подкрепа на медиите, който изключва финансирането на издания, които не спазват етичните стандарти, с европейски пари, са били сред изложените решения.

Споделяне

Още от Общество

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?