Българка ще оглави делегацията на ЕК в София

Зинаида Златанова е в процедура по назначаване на поста ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, съобщи във вторник пресцентърът на институцията. Тя ще замени заемащия в момента тази позиция Майкъл Хъмфрис.

“Назначението ще станат факт след като кандидатът приеме предложението и бъдат направени необходимите медицински прегледи”, се казва още в съобщението.

Подобна рокада се предвидена и в Румъния, където фаворит за поста е Николае Иду.

От Брюксел са се спрели на Златанова заради работата ѝ в през последните шест години като директор на “Дирекцията за европейска интеграция и отношения с международните финансови институции” в Министерския съвет.

Тя бе назначена на този пост в началото на премиерския мандат на Симеон Сакскобургготски. Златанова отговаряше пряко за преговорите за членството на България в ЕС, а впоследствие и за европейските въпроси.

Тя участва и в провежданата от правителството комуникационна кампания за ползите от членството в ЕС.

Златанова е завършила право в СУ “св. Климент Охридски”, а след това е специализирала в Центъра за европейски дипломатически изследвания в Лондон. Започва кариерата си по върховете на българския административен апарат през 1998 година като ръководител на дирекция “Европейска интеграция” в Министерството на околната среда и водите. Напуска през 2001 година, за да започне работа в Министерския съвет.

Споделяне

Още от България