Българка загина при атентатите в Мадрид

Българката Тинка Димитрова Паунова е загинала при вчерашните атентати Мадрид. Тя е жител на град Баня, Карловско и близките ѝ са уведомени за трагедията.

По данни от тази сутрин броят на убитите при експлозиите на три железопътни гари в испанската столица достигна 198 души, а ранените са 1500, съобщи вътрешното министерство в Мадрид.

Шейсет трупа все още не са идентифицирани, съобщиха съдебни лекари от испанската столица, цитирани от АФП.

Телефоните на българското посолство в Мадрид са 0034913453964 и 0034645234578. Телефони на спешните служби в Мадрид, на които можете да позвъните за справка: (00 34) 902 222 292 и (00 34) 900 100 062.

Загиналите при атентати са от 11 държави, заяви на пресконференция испанският премиер Хосе- Мария Аснар. Освен испанци сред жертвите има граждани на Перу, Хондурас, Полша, Чили, Куба, Еквадор, Гвинея Бисау, Франция, Мароко и Колумбия.

32-годишна българка е била разпозната от своя работодател, който е уведомил брат ѝ Васил, а не от Външно министерство, предаде БНР. Тя е гледала дете в испанско семейство. Паунова е пребивавала в Испания от три години без работна виза, живее с брат си и снаха си има дъщеря на 12 години.

Посланикът ни в Мадрид Василий Такев каза, че в случая със загиналата българка Тинка Паунова посолството е било информирано от близки на загиналата в Испания. Те са били в болницата и са я разпознали, след което ни съобщиха, а ние веднага информирахме София, разказа Такев.

Посланик Такев съобщи за още един пострадал българин при атентатите - това е Адриан Адрианов, който е в болница "Грегорио Мараньон".

По-рано днес бе съобщено че трима от пострадалите са изписани от болница - Енчо Сираков, Тодор Михайлов и Стефан Московски.

Българките Зоя Ценкова и Елка Славова са в болниците "12 октомври" и "Ла Пас", съобщи посланик Такев. Първоначално името на Ценкова е било прочетено неправилно и е съобщено за Глория Венкова.

Посланик Такев съобщи, че Андрианов е дошъл в съзнание в ранния след обед и така е станало възможно самоличността му да бъде изяснена. В подобни ситуации се случва документите на пострадалите да са изгорени, много от тях не са в състояние да говорят и трудно се установява кои са и откъде са, добави Такев, цитиран от БНР.

Андрианов е в реанимация с изгаряния втора степен. Стабилизиран е, но състоянието му е критично, посочи посланикът, който се е срещнал с пострадалия и близките му.

В момента издирваме приятелката на Андрианов, която също е била с него, каза Василий Такев. Името на момичето е Калинка Василева, но за нея няма сведения нито в списъците на болници, нито в списъците на загиналите.

Испанското вътрешно министерство е поместило до този на сайта си www.mir.es имената на близо 1 200 ранени, сред които фигурират седем българи.

Асоциацията на хотелиерите в Мадрид и две хотелски вериги предложиха да настаняват безплатно семействата на жертвите, съобщи Франс прес.

Пострадалият при вчерашните атентати в Мадрид българин Енчо Сираков описва преживяното пред в. Нуева Еспания.

"Чу се само една експлозия и всички паднаха на земята. Чух викове", казва той.

На въпрос какво е видял, след като е успял да стане, Сираков отговаря: "Мъртви, много мъртви хора."

Засилена е охраната на испанското посолство в София, съобщи шефът на национална служба "Жандармерия" ген. Живко Живков. Официално искане от посолството не е постъпила, но е засилена бдителността на екипите за обемисти пакети, багажи и раници.

44-годишният работник Енчо Сираков е излязъл от болницата Грегорио Мараньон с болки в гърба и проблеми със слуха. Нараняванията му са леки. Вчера той е пътувал във влака, който се взриви на станция Санта Еухения.

22-годишната българска студентка в Мадрид Десислава Борисова съобщи пред БНР, че е пътувала в един от влаковете, взривени вчера в Мадрид, но успяла да скочи.

Замисълът вероятно е бил експлозиите да станат в Аточа, предположи Десислава Борисова. По думите ѝ Аточа е основна спирка, където се извършва прекачване. Влакът имаше закъснение на спирката преди Аточа, разказа Борисова.

Чул се гръм и трясък и пътниците са помислили, че влакът е дерайлирал или има техническа неизправност. Минути по-късно е имало експлозия, която е засегнала и предпоследния вагон. Десислава е пътувала в последния вагон. Ударната вълна е изтласкала хората към края на вагона, разказа тя. Десислава успяла да скочи от влака. В същия момент избухва друга бомба във влака от Аточа към Гуадалахара.

Споделяне

Още от България