Българка засечена с руснаците, арестувани за убийството на бивш чеченски президент

Българска гражданка, шеф на туристическо бюро, е била засечена да контактува с арестуваните двама руснаци от специалните служби, задържани в Катар по подозрение в съучастие в убийството на бившия чеченски президент Яндарбиев. Това съобщи Осман Ферзаули, първи заместник-министър на външните работи на непризнаваната чеченска република Ичхерия в интервю за радио "Нова Европа".

След като тези двама души бяха арестувани, резидентът на руското разузнаване в Катер Александър Фетисов също бе арестуван, но после беше пуснат, в центъра на вниманието попадна една дама, която много активно е общувала с Фетисов както и с хората около него, включително и с двамата арестувани офицери от руските специални служби, каза Ферзули.

Той отбеляза, че българката много дълго време и активно е общувала с руснаците, били са прослушани нейните телефонни разговори. Контактите и били непосредствени и лични. Лицето ѝ е било заснето с камера при определена ситуация и тя е идентифицирана, посочи Ферзули. След арестуването на руските офицери тя е изчезнала.

След месец и половина катарските власти успели да я открият и разпитат. Оказало се, че тази дама била шеф на туристическо бюро, а самата тя била от България. Тя е българка по националност, на 30-32 години, каза още Ферзули. След като тези хора са били арестувани, започва и разнищване какви контакти са имали те в Катар и са разпитани много голям кръг хора. Тя е попаднала в сферата на тесните им контакти. Българката е пребивавала във вилата, в която са се срещали руските дипломати, където са влизали и излизали.

Българката твърдяла, че контактите и са били от туристическо естество, които засягат туристическия бизнес. Тя работела законно от 3-4 години, а туристическата агенция се намирала в Доха.

Дали е замесена или не, това не мога да кажа, заяви Ферзули, но посочи, че българката е пусната на свобода. Той обаче имал много сериозни подозрения за активните взаимоотношения между гражданка на България, която е ръководителка на туристическо бюро, с бившия резидент на руското разузнаване в Катар.

"Извинете ме. Можем всички да предположим с какъв туристически бизнес се е занимавал Александър Фетисов на територията на Катар", коментира Ферзули и напомни, че руснакът е бил първи секретар на посолството на Руската федерация в Катар и резидент на руското разузнаване в тази страна.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?