Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Българка застана начело на Европейската статистическа служба

Рокади по върховете на ЕК в изпълнение на целта от 40 на сто жени на отговорни постове

4 коментара
Мариана Коцева

За първи път в историята си Европейската статистическа служба Евростат ще бъде управлявана от жена и това е българката Мариaна Коцева, която ръководеше националната статистика в периода 2008 – 2012 г. Това съобщи Европейската комисия (ЕК), която обяви новите назначения във висшето ръководство на изпълнителния орган на Европейския съюз в Брюксел.

Още една българка намери място сред високите етажи на ЕК. Андрияна Сукова, бивш заместник-министър на земеделието в кабинета "Костов" и член на кабинета на еврокомисаря Меглена Кунева, става заместник-генерален директор на генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване".

Промените в Еврокомисията се предприемат в изпълнение на целта 40% от кадрите да се заемат от жени до 31 октомври 2019 г. Този ангажимент беше поет от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер през 2014 г. Тогава жените на ръководни позиции бяха едва 11 на сто, а днес вече са над една трета – 36 на сто, обяви Юнкер.

"Тъй като остават още 20 месеца до края на мандата ми, сега е най-подходящият момент да подсилим нашето висше ръководство, за да можем да изпълним решително стратегическия дневен ред на Европейския съюз", допълни той.

Така от петимата нови генерални директори на дирекции в ЕК две са жени, а от петимата нови заместник-генерални директори на комисии – четири са жени. Рокадите са в ключови стратегически области от работата ЕК, като се започне от действията в областта на климата, научните изследвания, образованието, младежта и културата, през социални дейности и заетост до промени в Генералния секретариат и кабинета на председателя.

Началникът на кабинета на Юнкер става генерален секретар на ЕК

Едно от най-коментираните решения е назначението на началника на кабинета на Юнкер Мартин Зелмайер за генерален секретар на Еврокомисията.

47-годишният германец Зелмайер е възприеман като спорна личност и "сивия кардинал" в ЕК, устремил се да остане на поста още 10 години. Той е юрист и водеше кампанията на Юнкер да оглави ЕК преди четири години.

Мартин Зелмайер заема мястото на холандеца Александър Италианер. Юнкер уточни днес, че още при назначаването на Италианер през 2014 г. е бил предупреден за желанието му да напусне поста от 1 март тази година.

Следващият ръководител на ЕК ще разполага "с океан от възможности" да прецени кой да бъде генерален секретар след изборите за Европейски парламент догодина, уточни Юнкер. Дотогава началник на кабинета на Юнкер ще бъде испанката Клара Мартинес Аверола. Тя ще бъде първата жена заемала този пост. Досега тя беше заместник на Зелмайер.

"С попътния вятър в платната ни сега се нуждаем от опитни, енергични и силно мотивирани моряци, които да ни помогнат да насочим кораба си в правилната посока. Аз настоях за необходимостта да има повече жени на управленски позиции в нашите институции", каза Юнкер.

Петима нови генерални директори

С петте промени при генералните директори на генерални дирекции в Еврокомисията се подобрява и "цялостното географско равновесие с назначения от държавите членки, които се присъединиха към ЕС през 2004 г. и 2007 г., се казва в съобщението на Еврокомисията.

Петимата нови генерални директори са българката Мариана Коцева, кипърката Темис Христофиду, холандецът Йоуст Корте, французинът Жан-Ерик Паке и италианецът Мауро Петричионе.

Мариана Коцева от България е новият генерален директор на генерална дирекция "Евростат". От юли 2012 г. тя е заместник-генерален директор на Евростат в Люксембург. Коцева е първата българка назначена за генерален директор. Тя е и първата жена начело на европейската статистическа служба Евростат. С почти шест години трудов стаж в Евростат и десет години като генерален секретар, а след това и председател на Националния статистически институт на България, г-жа Коцева притежава всички необходими умения и опит за новата си позиция, се казва в съобщението на ЕК.

Темис Христофиду от Кипър е новият генерален директор в генерална дирекция "Образование, младеж, спорт и култура". От ноември 2014 г. тя е началник на

кабинета на еврокомисаря по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис. Христофиду е първата кипърка назначена за генерален директор.
Като служител на ЕК от повече от 17 години, включително работата ѝ като заместник-началник на кабинета на бившата комисарка по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу, Христофиду може да използва ценния опит и експертиза за новата си позиция и за изпълнение на заключенията от срещата на върха в Гьотеборг по въпросите на образованието и културата, е посочено в съобщението на ЕК.

Йоуст Корте от Холандия е новият генерален директор на генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване". От януари 2017 г. той е заместник-генерален директор на генерална дирекция "Търговия". След като работи в продължение на повече от 31 години в Европейската комисия, включително шест години като заместник-генерален директор, Корте носи със себе си необходимия богат опит за тази длъжност. Той има ключова роля в успешното договаряне на историческото съгласие за модернизиране на търговската защита на ЕС. От Корте се очаква да помогне за постигането на резултатите от срещата на върха в Гьотеборг за заетостта и растежа. Той ще ръководи и работата на Комисията по предстоящото предложение за Европейски орган по трудовия пазар, обявен от председателя Юнкер в неговата реч за състоянието на ЕС през 2017 г. Холандецът ще подготви и Европейският социален фонд за следващата многогодишна финансова рамка.

Жан-Ерик Паке от Франция е новият генерален директор на генерална дирекция "Научни изследвания и иновации". От ноември 2015 г. той е един от тримата заместник-генерални секретари на ЕК. Паке има 23-годишен опит в Европейската комисия. Последно работи по подготовката на предложенията на ЕК за задълбочаване на Икономическия и паричен съюз и за стратегията за индустриална политика. Като заместник-началник на кабинета на бившия комисар по политиката в областта на научните изследвания Филип Бюскен, а също така и с опита си по Европейския семестър в сегашната си роля на заместник-генерален секретар, той е идеален за новата длъжност, се казва в съобщението на ЕК.

Мауро Петричионе от Италия е новият генерален директор на генерална дирекция "Действия по климата". От септември 2014 г. той е заместник-генерален директор в

генерална дирекция "Търговия". Има над 30 години стаж в Европейската комисия. Беше главен преговарящ по търговските споразумения ЕС-Канада и ЕС-Япония. С успешното им приключване доказа, че притежава всички необходими умения и опит, за да се справи с чувствителни политически преговори. Петричионе ще играе ключова роля за усилията към пълното прилагане на Парижкото споразумение, се казва в съобщението на ЕК.

Сегашните генерални директори Йос Делбеке (генерална дирекция "Действия по климата"),

Мишел Серво (генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване") и Робърт Ян Смит (генерална дирекция "Научни изследвания и иновации") ще станат специални съветници в Европейския център за политическа стратегия (EPSC - вътрешният мозъчен тръст на ЕК). Тримата ще съветват директно председателя Юнкер и колежа на комисарите. Серво ще бъде старши съветник по въпросите на роботиката, изкуствения интелект и бъдещето на европейското трудово законодателство. Делбеке ще бъде старши съветник за връзки с Европейския университетски институт във Флоренция, а Смит ще бъде старши съветник по въпроси, които ще бъдат определени по-късно.

Петима нови заместник-генерални директори

Европейската комисия реши да назначи и петима нови заместник-генерални директори, четири от които са жени. Това означава четирикратно увеличение на броя на жените заместник-генерални директори в ЕК, като с това се достига изпълнението на целта от 40% за тази длъжност, отбелязват от ЕК.

Андрияна Сукова от България е новият заместник-генерален директор на генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване". От август 2010 г.

тя е директор в генерална дирекция "Заетост". Сукова работи в генерална дирекция

"Заетост" повече от седем години, по-специално в областта на мониторинга и изпълнението на програми в рамките на Европейския социален фонд - компетентност, която ще бъде от решаващо значение за предстоящите преговори за новата многогодишна финансова рамка, която ЕК ще предложи през май. Като бивш заместник-министър на земеделието на България и член на кабинета на бившия комисар по защита на потребителите Меглена Кунева, Сукова може също да използва политическия си опит за новата си позиция, се казва в съобщението.

Вивиан Хофман от Люксембург ще бъде новият заместник генерален директор на

генерална дирекция "Образование, младеж, спорт и култура". От октомври 2014 г. тя е

директор в председателската служба генерална дирекция "Комуникации". Има 30-годишен опит в ЕК, от които в три последователни мандата като заместник-началник на кабинета на бившия заместник-председател и комисар Вивиан Рединг, която по време на първия си мандат отговаряше по въпросите на образованието и културата. Хофман носи много политически и институционален опит за новата си позиция. Очакванията са да донесе много свежи идеи за развитието на политиката на ЕК за младежта и образованието, която заема важно място в Програмата на лидерите.

Сигне Ратсо от Естония ще бъде новият заместник-генерален директор на генерална

дирекция "Научни изследвания и иновации". От март 2011 г. тя е директор в генерална

дирекция "Търговия". Има 12-годишен опит в ЕК. Ратсо се е занимавала с въпроси, свързани с достъпа до пазара и индустрията - две области, които са важни при формирането на политиката на ЕС в областта на научните изследвания и иновациите. Като бивш заместник-генерален секретар по европейската интеграция и международното сътрудничество на Министерство на икономиката и съобщенията на Естония, Ратсо може също така да използва политическия си опит, свързан с новата си позиция, и по-специално за предстоящото предложение на ЕК на новата Рамкова програма за научни изследвания и иновации.

Селин Гое от Франция ще бъде новият заместник-генерален директор на генерална

дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните". От юли 2014 г. тя е директор в

генерална дирекция "Конкуренция". Има 24-годишен опит в ЕК. Работила е по случаи, свързани с енергетиката и околната среда в отдела за конкуренция на ЕК. Отговаряла е за създаването на мрежа от национални органи за защита на конкуренцията и също е работила в службата на ЕК за защита на потребителите.

Кун Дунс от Белгия ще бъде новият заместник генерален директор на генерална

дирекция "Международно сътрудничество и развитие". От ноември 2014 г. той е директор в

генерална дирекция "Развитие". Дунс е с 14-годишен опит в Европейската комисия и има повече от десет години дипломатически опит в белгийското Министерство на външните работи. Работил е за трима белгийски министри, отговарящи за външните работи и търговията. Той също така е оглавявал Службата на говорителя на ЕК при бившия председател Барозу и е добре запознат с политическата комуникация. Като част от най-скорошната си работа в генерална дирекция "Развитие", Дунс е изиграл ключова роля за създаването на Доверителния фонд за справяне с първопричините за незаконната миграция в Африка.

Удължаване на мандати на пенсионери

Трима висши шефове в ЕК, които са навършили пенсионна възраст, получиха удължение на мандатите си.

Жан-Люк Демарти от Франция на 66 години остава генерален директор на генерална дирекция "Търговия". Той има 30-годишен опит в ЕК, бил е началник на кабинета на бившия президент Жак Делор. През последните три години Демарти има решаваща роля за осъществяването на обновената търговска програма в рамките на ЕК. Това включва историческите търговски споразумения с Канада и Япония и с работата, която продължава по търговско споразумение с Меркосур и по мандатите за търговски преговори със Сингапур, Нова Зеландия и Австралия, посочват от ЕК.

Доминик Ристори от Франция, също на 66 години, запазва поста си на генерален директор на генерална дирекция "Енергетика". Той има 40-годишен опит в ЕК, от които осем като генерален директор. Ролята на Ристори беше от решаващо значение за предприемането на решителни стъпки за оформянето на Европейския енергиен съюз. Това включва най-новите предложения на ЕК за чиста мобилност и чиста енергия за всички, посочват от Комисията.

Ирене Сука от Гърция запази поста си на генерален директор на генерална дирекция "Човешки ресурси и сигурност". Тя има 38-годишен опит в Европейската комисия, от които почти девет години като генерален директор за "Човешки ресурси и сигурност". Със своя опит и изграденото доверие по въпросите на персонала Сука е в най-добра позиция да осигури приемственост и стабилност в прехода към следващата Европейска комисия и чувствителните въпроси свързани с кариерата и личното бъдеще на хората, се казва в съобщението на ЕК.

Европейската комисия реши да назначи и двама нови директори в генерална

дирекция "Международно сътрудничество и развитие" (генерална дирекция "Развитие"). Това са Хенриете Гайгер от Германия, която понастоящем е началник на отдел в ГД "Развитие" и

Феликс Фернандес-Шоу от Испания, който понастоящем е член на кабинета на върховния

представител заместник-председател на ЕК Фдерика Могерини.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. trezwomislesht
  #4

  А защо за въпросните 40% от местата не се насрочват конкурси, на които да кандидатстват наравно и мъже? И да спечели най добрия? Задължително ли е ако и след като има по изявени кандидати мъже за тези места да се спазва някаква измислена пропорция само и само да има някакъв паритет? Това не е ли феминизирана дискриминация?

 2. Pilgrim
  #3

  от България,от Литва, от Кипър......тези лица вече не са от съответната д-ва а висши администратори на ЕС т.е.служители на германофренските-холандски-италиански интереси и командване.

 3. Братухчо Братухчев
  #2

  "целта от 40 на сто жени на отговорни постове"... ако това са целите упадъкът на ЕС е разбираем. Целта би трябвало да бъде 100 на сто компетентни хора на отговорни постове. People-kind shit.

 4. Бивши комунисти НЯМА!
  #1

  Лоша работа. Жалко за ЕК.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.