Българката Костадинка Кунева става евродепутат от гръцката СИРИЗА

Българката Костадинка Кунева става евродепутат от гръцката СИРИЗА

Българката Костадинка Кунева влиза в Европейския парламент от гръцката партия "СИРИЗА". Това сочат данните от избирателната комисия на Гърция към момента.

Радикалната лява партия спечели евроизборите в Гърция с близо 30%.

Костадинка Кунева е събрала 9677 гласа, което ѝ отрежда четвърта позиция от шестимата евродепутати, които ще изпрати СИРИЗА, сочат данните на гръцката избирателна комисия.

Това е впечатляващ резултат за българката, която беше залята с киселина преди години в отговор на синдикалната ѝ битка за правата на гръцките и чуждите работници във фирми за почистване. Тя е заела четвъртото място от 42-ма кандидати на лявата гръцка партия. Българи, живеещи в южната ни съседка, масово са гласували за нея, твърдят наши сънародници пред Mediapool.

В Гърция се гласува преференциално. В тъмната стаичка има изборна бюлетина на всяка партия с нейните кандидати, които са подредени по азбучен ред. Избирателят зачертава с Х предпочитания от него кандидат, сгъва бюлетината и я поставя в непрозрачен плик, който пуска в урната.

Гърция ще изпрати в Брюксел общо 21 депутати.

Най-много места взима "СИРИЗА" на Алексис Ципрас – 6 евродепутата. На второ място е управляващата "Нова Демокрация" на Андонис Самарас, която ще има 5 депутата. Трета е крайнодясната "Златна зора" с 3-ма депутати.

По двама представители в Брюксел ще имат РЕКА, Комунистическата партия на Гърция и коалицията "ЕЛЯ" между лявата ПАСОК и най-новата лява партия "Гръцка маслина". Очаква се и един независим кандидат да влезе в Европарламента от Гърция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа