Българките в Сърбия ще могат да ползват фамилни имена според българския правопис

Българките в Сърбия ще могат да ползват фамилни имена според българския правопис

Принадлежащите на българското национално малцинство сръбски граждани вече ще могат да използват изписване на женските фамилни имена и съгласно правилата на българския език и азбука с окончания на "-ова", "-ева" и "-ска". Това съобщава пресцентърът на Министерството на външните работи /МВнР/ в четвъртък.

От външното ведомство добавят, че това е станало факт в резултат на целенасочената работа на българската държава в последните две години и след като въпросът е бил поставен от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Досегашната практика бе женските фамилни имена на хората с българско самосъзнание в Сърбия да завършват на "-ов", "-ев" и "-ски", допълват от МВнР.

Посолството на България в Белград е било официално уведомено за промяната, въведена с акт на сръбското Министерство на държавната администрация и местното самоуправление от 25 декември 2018 г. С него са дадени разпореждания на всички общински и градски администрации в Сърбия за практическото прилагане на възможността за изписване на женски фамилни съгласно правилата на българския език и азбука.

Министър Бранко Ружич е приел предложението на българския посланик Радко Влайков Сърбия да направи разяснителна кампания сред българското национално малцинство. Нейната цел е да популяризира възможността за именуване по правилата на българския език не само на новородени деца, но и за промени на настоящите женски фамилни имена, се посочва в съобщението.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?