Българо-американските военни бази ще започнат да се ползват от догодина

Военните бази за съвместно ползване от България и САЩ на българска територия ще могат да се използват реално от пролетта или лятото на следващата година. Това съобщи пред журналисти във вторник министърът на отбраната Веселин Близнаков.

Според министъра през лятото и рано наесен у нас могат да дойдат първите американски войници, но те ще участват в кратки учения, тъй като базите не са още пригодени за съвременно живеене и за съвременни учения.

До края на годината трябва да бъдат подписани допълнителни споразумения между България и САЩ,  регламентиращи съвместното използване на военните съоръжения у нас, каза още Близнаков.

По думите му вероятно следващата година могат да дойдат американски военнослужещи у нас, но ще има технологичен период, в който базите трябва да се приведат в годност и да се сертифицират.

По повод на изказването на Джордж Буш за ракетите със среден обсег и коментарите на анализатори, че в България ще бъдат монтирани ракети със среден обсег, министър Близнаков каза, че този въпрос не е бил детайлизиран от техническа гледна точка. Американският президент само добави, че ние ще бъдем защитени от такива ракети, допълни той.

Близнаков съобщи още, че ще внесе доклад в Министерския съвет за хода на модернизацията на българската армия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?