Българо-гръцката граница под пълна блокада, загубите растат, нервите не издържат

За разлика от Борисов парламентът не подкрепи контраблокадите, но поиска спешни мерки от Брюксел

Сн. БГНЕС

Българските превозвачи продължават контраблокадите по граничните пунктове с Гърция и обявиха, че вече не са склонни на каквито и да е компромиси с протестиращите гръцки фермери, които вече месец блокират движението между двете страни.

Ситуацията е на път да излезе от контрол. Вече близо 6 хиляди камиони са блокирани по международен коридор номер 8 в двете държави. От българска страна е направена организация по спирането им във вътрешността на страната. Огромна колона от ТИР-ове са подредени в аварийната лента на лот 1 на магистрала "Струма“ след село Студена. Автобусните компании спряха превозите на пътници, тъй като не могат да са сигурни, че ще изпълнят курсовете.

Превозвачите се оплакват от значителни загуби, а нервите на шофьорите не издържат и на места се стига и до физически разправи.

Народното събрание в петък прие единодушно декларация срещу блокирането на границата и призова ЕК да започне наказателна процедура срещу Гърция. От Брюксел обаче вече многократно обясниха, че свободното движение е отговорност на националните правителства и няма механизми, с които може да въздейства на Брюксел. За разлика от премиера Бойко Борисов, който подкрепи контраблокадите на фермерите, депутатите не се съгласиха да вкарат подобен текст в декларацията.

Границата е блокирана

Всички пунктове към Гърция от българска страна вече са блокирани, след като сутринта беше преустановено преминаването през ГКПП "Илинден" и "Златоград".

Българските шофьори продължават да настояват гърците да вдигнат напълно блокадата си и не са склонни на компромиси, защото нямат доверие, че протестиращите земеделци ще спазят каквито и да е договорки.

"Ако те бъдат блокирани за летния сезон, как ще се почувстват, като знаем, че Гърция е земеделие и туризъм, нищо друго няма. Тук все по-сериозно разговаряме на Великден не само да бъдат блокирани границите, а да се призоват нашите сънародници да опознаят отечеството или, ако са решили да пътуват извън страната, да отидат в други съседни държави като Македония, Сърбия, но не и в Гърция", каза Вангел Цилев от Инициативния комитет на шофьорите.

Наши превозвачи, които чакат на гръцка територия, след Промахон, са отчаяни от неизвестността, условията, при които живеят и от загубите, които ще понесат. Стоки за милиони се развалят в камионите, съобщи БНР.

Все още няма окончателно решение дали да се блокира и границата при Ивайловград.

В четвъртък вечерта превозвачите се двоумяха дали да блокират и този граничен пункт, защото искат да оставят коридор за българите, които са в южната ни съседка.

Ако пълната блокада на българо-гръцката граница стане факт, пътуващите за Гърция ще трябва да избират обходни маршрути през Македония и Турция.

България иска ЕК да вземе мерки

Българският парламент призова гръцките власти да предприемат необходимите мерки за въвеждане на ред и за осигуряване на свободно движение през границата и настоя отговорните български институции да продължат усилията си в посока на решаване на кризата в двустранен план.

Часове по-рано премиерът Бойко Борисов подкрепи контраблокадите на граничните пунктове.

"В ХХІ век се оказа, че това е единственото средство. При нормално работещи държави, за съжаление в момента Гърция не е такава, колкото и да ми се обидят. Когато един премиер се обади на друг премиер, той взима някакво решение. Аз два пъти му се обадих за едно и също нещо и не пращат полиция и жандармерия да изчистят трасето. Това, което трябваше да направят вече един месец. Гръцкият премиер казва: "Бойко, извинявай, нямам контрол върху ситуацията". Ама тогава си затворете пристанищата, затворете си ги вътре в страната. Защо измъчвате българите? И то тенденциозно и то в момент, в който аз се отказвам да ми дадат пари да направя и границата с Гърция с ограда", заяви Борисов.

Парламентът в петък настоя Европейската комисия в ролята си на пазител на европейските договори и съблюдаващ прилагането им да вземе незабавно отношение по случая, включително и да започне наказателна процедура срещу правителството на Гърция.

Поведението на гръцките фермери е безобразно, всеки ден има пиянски изпълнения, предизвикват умишлено нашите превозвачи, каза министърът на транспорта Ивайло Московски.

На фона на това шофьори от българска и от гръцка страна тотално бедстват, допълни той.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт /ПФ/ предложи в декларацията да се добави, че НС е съпричастно със затрудненията на българските превозвачи и не укорява техните реципрочни действия. Текстът обаче не влезе в документа.

Станислав Иванов от ГЕРБ заяви, че блокадите на българо-гръцката граница е трагедия за ЕС като цяло.

Според Алиосман Имамов от ДПС трябва да се търси трайно решение на проблема, като например изграждането на коридор номер осем.

Кристиан Вигенин от "БСП лява България" предложи да се търси гръцката страна за постигане на трайно споразумение така, че следващата година да не се стига до подобни блокади.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?