Българо-испански консорциум ще прави ОВОС за VІІ ядрен блок

Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на инвестиционното предложение за строеж на VІІ блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй" ще извърши българо-испански консорциум за 2.4 млн. лв. Договорът бе подписан в понеделник между изпълнителния директор на проектната компания "АЕЦ "Козлодуй"-Нови мощности" Любен Маринов и представителя на обединението "Дикон-Аксона Инж." Виржиния Димитрова.

Консорциумът между българската компания "Дикон груп" ЕООД и испанската "Аксиона инхениерия" е бил избран между седем претендента, каза директорът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

Докладът за ОВОС трябва да се изготви за срок от девет до 12 месеца. До март 2013 г. пък трябва да е готово предпроектното проучване за целесъобразността от строежа на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", който се изготвя от американската "Уестингхаус" за малко под 2 млн. лв.

Междувременно на площадката на ядрената ни централа е започнала проверка на Международната агенция за атомна енергия за оперативната безопасност – т.нар. мисия ОСАРТ (OSART). Тя ще продължи до 13 декември, когато ще е готов окончателният доклад с оценка за състоянието на безопасността в АЕЦ "Козлодуй" и евентуални препоръки за подобряването ѝ.

Обект на ОСАРТ-мисията ще бъдат осем области от дейността на атомната централа, включително аварийните системи и планове в зоната на отговорност на атомната централа, каза Николов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?