Българо-китайски консорциум ще строи срещу 291 млн. лв. завода на София за гориво от боклук

В обединението влиза и партньор от Турция

Българо-китайски консорциум ще строи срещу 291 млн. лв. завода на София за гориво от боклук

Българо-китайски консорциум с партньор и турска фирма ще строи завода на София за RDF гориво, произвеждано от боклуци. "Топлофикация София" пусна търг за инсталацията в началото на януари за 292.2 млн. лв. без ДДС, а решението за избор на изпълнител е публикувано в петък. Консорциумът "RDF Файърд Пауър Плант София 2021" печели търга с цена от 291.4 млн. лв. без ДДС. Гражданската инициатива "Спаси София" излезе в сряда с остра реакция по бъдещия проект и посочи, че е недопустимо на 2 км от центъра на София да се изгражда подобна инсталация докато всяка зима столицата е първенец по мръсен въздух.

Кой влиза в консорциума-победител?

Водещ партньор в консорциума е българската фирма "Микс - Констръкшън ООД с управител Стамен Иванов, става ясно от обявлението в Агенцията за обществени поръчки https://app.eop.bg/today/100898 . Останалите партньори са турската "Осал Енержи Иншаат Чевре Текноложилери Санаий ве Тирджарет". В обединението влизат и три китайски фирми. Едната е "Донгфанг електрик". За техническото оборудване за опазване на околната среда ще отговаря "Евърбрайт" (Чанжоу), а подизпълнител ще е "Чайна ГДЕ Енжинеринг".

Българската фирма "Микс-Констръкшън" посочва на сайта си, че е специализирана в проектирането, производството, транспорта и монтажа на сглобяеми конструкции от обикновен и предварително напрегнат стоманобетон за изграждането на промишлени, административни, обществени и търговски сгради. А също и логистични и сервизни центрове и инфраструктурни проекти. Проверка в Търговския регистър показва, че нейни собственици са Стамен Иванов и Пламен Христов.

Компанията е изградила логистичния център на "Либхер" в с. Бенковски, на "Метро Кеш и Кери" в Божурище, магазини "Билла" и "Практикер" в столицата и др. Тя бе и строител на логистичния център на JYSK в Божурище.

Заводът

Заводът, на практика ще е инсинератор за производство на твърдо гориво от преработени отпадъци. Става въпрос за т.нар. RDF гориво, което ще се използва за производство на ток и отопление.

Бъдещата инсталация ще се намира във "Воена рампа" на площадката на ТЕЦ "София". Очаква се тя да е завършена до края на 2023 г. Очакваше се строителните работи да започнат от 29 юли тази година, но изборът се забави и този срок ще бъде изпуснат.

Преди започване на строителството изпълнителят трябва да премахне от площадката недовършен строителен обект — недостроен комин (с височина 69 метра) и колони за неизградена сграда на водогрейни котли.

Поръчката включва авторски надзор и изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF-гориво. Изпълнителят ще трябва да извърши и подготовка, закупуване, монтаж (пускане в експлоатация) на необходимото оборудване, съоръжения и обзавеждане.

А също и подпомагане на възложителя при експлоатацията и поддръжката на инсталацията и обучение на персонала за период от 3 години, който тече от издаването на сертификат за приемането на обекта, както е описано в приложените спецификации.

Парите

Проектът е за над 290 млн. лв. Основната част от сумата - 90.8 млн. евро (около 177.6 млн. лева), Столичната община получава от оперативната програма "Околна среда". Други 3 млн. евро (5.8 млн. лева) са заем от местната власт за общинското енергийно дружество. София тегли и заем до 67 млн. евро от Европейската инвестиционна банка. Всички средства трябва да бъдат предоставени на "Топлофикация София".

Бъдещата инсталация ще трябва да бъде захранвана със 180 000 тона отпадъци от завода за боклук годишно. Проверка на Mediapool обаче още преди месеци показа, че Столичното предприятие за третиране на отпадъци "произвежда" тройно по-малко от планираното.

Ако общината не успее да осигури такова количество, ще трябва да плаща за газа, който евентуално да компенсира недостига на боклук. Това е записано в договора за изграждането на инсталацията между Столичната община и притежаваното от нея софийско парно. При такъв сценарий всички данъкоплатци в София ще поемат разхода за гориво за производството на парно и топла вода за абонатите на "Топлофикация".

Реакция

С остра реакция против проекта в сряда излезе гражданската инициатива "Спаси София".

"Въпреки, че София остава един от най-замърсените градове, Столичната община на ГЕРБ и Фандъкова са готови на всичко, за да реализират грандиозната си сделка за изграждане на този завод на 2 км от центъра на София. Никакви аргументи против този проект не бяха взети предвид - бяха крити документи и ОВОС-а, чугуненото мнозинство не допусна референдум и мнението на софиянци дали искат да се горят отпадъци в нашия град не беше чуто. Изглежда, че ГЕРБ насила прокараха цялата процедура с една цел - тлъсти комисионни", коментира общинският съветник Борис Бонев.

Той добави, че "в края на политическия си живот Йорданка Фандъкова и ГЕРБ бързат да затворят всички големи сделки, да подпишат всякакви многогодишни договори, да се налапат като за последно и да оставят София в дългове и с вързани ръце. Очевидно е, че следват политиката на "опожарената земя" - след нас и потоп! Не трябва да го допускаме, ако искаме да живеем в нормален град с бъдеще! Оставка!"

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?