Българо-немски консорциум ще строи софийския завод за смет срещу 209 млн. лв

Българо-германският консорциум "Хут-Станилов" у избра за изпълнител на строежа на софийския завод за преработка на смет с най-ниската оферта от 208.8 млн. лв., предаде БТА във вторник.

Офертата на обединението между българската фирма "Станилов" ЕООД и германската "Хайлит Умвелтехник" предвижда годишни оперативни разходи от 9.43 млн. лв.

Изборът бе очакван, след като при отварянето на предложенията миналата седмица стана ясно, че офертата на “Хут-Станилов“ предлага по-ниски цени от другия кандидат - "Садината - МБТ", включващ гръцката "Илектор" и германската "Хохтиф". Неговата цена бе над 240.6 млн. лв., а изчислените оперативни разходи на съоръжението – над 9. 82 млн. лв.

Останалите седем участника в процедурата бяха дисквалифицирани, като очакванията са, че ще се възползват от възможността да обжалват избора на победителя в обществената поръчка.

Отстранени бяха обединение между българската "Главболгарстрой" и германската "Тайм везер", консорциум между испанската "Сиес" и "Балканстрой"; "Алпине бау"; консорциум между полската "Мостостал", австрийската "Келаг" и българските "Риск инженеринг" и "Енергоремонт"; консорциум между белгийската "Кордеел" и австрийската УТТ; "Холдинг Пътища"; консорциум между италианската "Данеко" и българската "Валмекс".

Фирмата "Станилов", което е еднолична собственост на Георги Станилов, работи и по строежа на метрото в София, участвала е и в изграждането на станалото скандално Водно огледало в Кърджали. "Хайлит" имат опит в строежа на депа за съхранение на отпадъци и заводи за преработка на смет в Германия.

Според ръководството на общината обжалването ще забави с 2-3 месеца подписването на договор с победителя и началото на строежа, който и без това закъснява с около една година.

Заводът, инсталацията за компостиране и депото за отпадъци се изграждат със средства по ОП "Околна среда" в съфинансиране от държавния бюджет и заем от Европейската инвестиционна банка. Общата им стойност е над 180 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес