Българо-руско училище ще подготвя кадри за енергетиката

Българо-руско уилище за подготовка на специалисти в областта на енергетиката и нафтогазовата промишленост ще бъде създадено у нас. Това предвижда проектомеморандум за сътрудничество между образователните министерства на двете страни, който правителството одобри на заседанието си в четвъртък.

До лятото България и Русия трябва да проведат разговори за създаването и функционирането на училището. То може да бъде съвместен технически факултет в структурата на едно от висшите училища в България.

Очаква се документът да бъде подписан при посещението на министър-председателя Сергей Станишев в Москва на 26-28 април.

Липсата на достатъчно квалифицирани кадри в областта на енергетиката и по-специално ядрената е една от широко дискутираните теми покрай намеренията на държавата за строеж на втората атомна централа в Белене.

Меморандумът предвижда двете страни да съдействат за развитието на сътрудничеството между висшите училища на България и Русия в областта на образователни, научни и иновационни дейности, подготовката на специалисти, както и усъвършенстване и повишаване на квалификацията на научния и преподавателски състав.

Ще бъде учредена асоциация на български и руски висши училища и представители на бизнеса за подготовка и реализация на специалисти в областта на техническите науки.

Споделяне

Още от България