Българо-турски кооперации ще произвеждат екипировка за миротворчески контингенти

Български и турски фирми от военно-промишления комплекс могат да се кооперират в производството на екипировка за миротворческите ни контингенти, съобщи началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев, който е на посещение в Турция.

Бъдещите кооперации ще ползват опита на турската 28-ма бригада, специализирана за подготовка на контингенти, действащи зад граница, предаде БНР. Те ще се концентрират в сферата на екипировката и оборудването - производство на очила за нощно виждане, транспортни средства в това число и бронирани машини, както и системи за комунекации оповестяване на батальоните.

Българската и турската армия ще направят и обмен на инструктури, специализирани в антитерористични действия и тренинга на контингентите в мироопазващи операции, в които Турция има дългогодишен опит.

Българските миротворци ще могат да се обучават и в специализирания учебен център на южната ни съседка за операции в чужбина, а Анкара се ангажира да ни помогне безвъзмездно в изграждането на наш собствен център.

Наши военни пилоти ще обменят опит с колегите си от Четвърта авиобаза на турската армия, специализирана в експлоатация на изтребителите Ф-16, ако един ден България реши да купи своите нужди такива самолети, заяви още ген. Колев.

Споделяне

Още от България