Българска апаратура управлява експерименти в Космоса

15 - годишнината от втория полет на български космонавт събра отново целия екипаж на орбиталната станция "Мир" в София. Владимир Титов, Муса Манаров, Виктор Савиних и Анатолий Соловьов са в България по покана на своя колега Александър Александров.

За развитието на космическите изследвания разговора във вторник петимата космонавти със студентите от Нов български университет. Проф. Виктор Савиних - ректор на Московския държавен университет по геодезия и картография и президент на Асоциацията на руските висши училища, отговори на въпроси на своите млади колеги от специалност "Аерокосмически методи в екологията и околната среда".

Руските космонавти са удостоени с най-високото българско отличие орден "Стара планина" - І степен. По предложение на министъра на образованието и науката доц. д-р Владимир Атанасов с ордена е награден и бригаден генерал Александър Александров.

Точно преди 15 години е създадена космическата програма "Шипка". Петнайсет български института разработват съвременна и уникална апаратура - първообраз на много експерименти, които и днес продължават на международните космически станции.

Началото на работата на българските учени в сферата на космическите изследвания е още от 1976 г. България е основен участник в програмата "Интеркосмос", развивана в Съветския съюз. Два космически спътника са напълно съоръжени с българска апаратура.

Апаратура, създадена в България от научни институти и БАН, е доставена и на борда на орбиталната станция "Салют 6".

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?