Българска авиокомпания пренасяла контрабандни цигари на Марко Милошевич

Българска авиокомпания пренасяла контрабандни цигари на Марко Милошевич

Българска авиокомпания е замесена в огромната контрабанда на цигари в бивша Югославия, извършвана в годините на ембаргото от сина на бившия югопрезидент  Слободан Милошевич – Марко Милошевич. Това разкритие прави сегашният кмет на Ниш и бивш директор на цигарената фабрика в града ДИН (Дуванска индустрия Ниш) Смилко Костич пред вестник “Вечерне новости” във вторник.

Вестникът продължава разкритията си за дейността на Милошевич -младши в годините на ембаргото, когато под тайното покровителство на държавни структури той е извършил в своя полза контрабанден внос на цигари и петрол за над 70 милиона тогавашни германски марки. Според предишните публикации на “Вечерне новости” контрабандният канал за цигари на Марко Милошевич тръгвал от пристанището в Бургас, пресичал “легално” България и влизал в Сърбия.

Първата публикация за контрабандните канали на Марко Милошевич излезе ден преди убийството на българския бизнесмен Иван Тодоров – Доктора и сръбските журналисти се опитаха да вкарат в разследваната от тях афера “бизнесвръзката” на Доктора с Марко. У нас бивши митничари и офицери от спецслужбите обаче отрекоха Доктора и Марко да са работили заедно.

Покрай разкритията на сръбските медии изскочи и името на депутата от БСП Кирил Добрев, син на покойния вътрешен министър от БСП Николай Добрев.

Дорев-младши бе арестуван у нас през май 2000 г. близо до границата със Сърбия, след като сръбски бизнесмен му предал огромна сума недекларирани пари. Случаят бе потулен, а самият Кирил Добрев отрече да има някакви връзка между него и бизнеса на Милошевич - син.

След петгодишно съдебно дело Смилко Костич заявява пред “Вечерне новости”, че процесът срещу него е бил организиран от цигарената мафия, за която той е бил като кост в гърлото, защото не е позволил тя да поеме контрола и върху фабриката в Ниш, най-голямата в Сърбия за производство на цигари.

Костич признава, че е имало опити да го замесят в мрежата за контрабанда на цигари, както и че преди зрелищния му арест през февруари 1998 г. е отхвърлил предложението на един от зам.-председателите на югославската левица Мира Маркович, съпруга на Слободан Милошевич, да стане “бос за цигарите”.

При ареста полицейските служители открили в дома на Костич папка, която той бил получил от югославското министерство на финансите и в която е имало списък на всички цигарени босове на тогавашния режим и на контрабандистите на акцизни стоки.

В полицията Костич казал, че е по-добре изобщо да не отварят папката, защото и той самият не е запознат със съдържанието ѝ. Смилко Костич е казал също, че след едно неговото изказване, че контрабандата на цигари става с подкрепата на държавни органи, той е имал сериозен конфликт с тогавашния сръбски премиер, който се опитал да го убеди, че армията е замесена в контрабандата на цигари.

“Казах му, че в Сърбия влизат толкова цигари, че дори армията не може да ги прехвърли по легален път. Съобщих на премиера, че през нашата граница всяко трето превозно средство – от микробусите и камионите, до самолетите и корабите, внася контрабандно цигари. Предупредих го, че знам, че с това са запознати и официалните държавни органи, както и че имам снимки на тайните складове, които се пазят с калашници в Крагуевац, Лесковац, Нови Сад”, казва още Костич пред вестника.

Бившият директор на ДИН потвърди, че е бил свидетел как по онова време на пистата на летището в Ниш са кацали самолети, пълни с цигари, а всичко това се е охранявало от един инспектор от полицията в Ниш, който е бил “личният полицай на семейство Милошевич”.

“Той се грижеше за разтоварването, но също така и за транспортирането на цигарите за сина на Слободан Милошевич и неговите сътрудници”, казва Костич.

“Още през 1994 г. по телефона ми се обади един човек да отида и да се уверя в някои неща, за да ми бъде ясно кой всъщност в тази страна контрабандира цигари на едро и как. Повика ме на летището да ги “хвана” на местопрестъплението.

Продиктува ми данните за номера на полета и вида на самолета на българска компания, който пряко от Остенде в Белгия докарва на черно “Марлборо” и други цигари”, разказва Костич пред изданието.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?