Българска банда за търговия с хора е разбита при мащабна операция в Германия

Под заглавия като “Разбита българска банда за търговия с хора” една от главните новини в немските медии в четвъртък бе съобщението, че е проведена акция срещу организирана групировка за експлоатация на момичета в Северна и Западна Германия.

При една от най-големите подобни акции през последните години полицията е нанесла координиран удар срещу действаща на територията на цяла Германия българска банда, съобщи кореспондент на Би Би Си в Берлин. В операцията в градовете Хановер, Хамбург и др. са участвали 320 служители. Арестувани са 40 души, сред които 15 момичета. Те са били обект на нелегален трафик на хора и са били принудени да проституират. Същевременно съгласувано са извършени и арести в Пазарджик, където е бил задържан заподозреният главатар на бандата Димитър Л. заедно с още двама предполагаеми съучастници. В германските медии е цитиран “шефът на българската полиция” Бойко Борисов, който оценил разбитата организация като една от най-големите в страната.

В Германия акцията е била координирана от най-висшето звено на полицията – Федералната криминална служба. От службата засега отказаха всякаква допълнителна информация поради протичащото следствие. В официалното съобщение за печата обаче се казва доста повече, отколкото е обичайно: Операцията е била подготвяна грижливо и отдавна, а бандата е следена още от началото на 2004-та година. Акцията сега е проведена едновременно в многобройни обекти – жилища, барове и публични домове в Северна и Западна Германия. При обиските са иззети цели кашони с доказателствени средства, сред които многобройни фалшиви паспорти.

Според досегашните резултати от следствието бандата е организирала вербуването, трафика и експлоатацията на жертвите, които били от българо-турски произход. Те са транспортирани с микробуси през Австрия до Германия и препращани по-нататък в Белгия, Холандия и Франция. След това са били предоставяни на членове на организацията по места и принуждавани чрез заплахи и насилие да проституират.

Законът предвижда за организиран чрез банда нелегален трафик и за така наречената търговия с хора в особено тежък случай присъда лишаване от свобода до десет години, съобщава Би Би Си. 

 

Споделяне

Още от България