Българска фрегата може да патрулира за сомалийски пирати

Българската фрегата "Дръзки" може да участва в антипиратската операция на НАТО край бреговете на Сомалия. Министърът на отбраната Николай Цонев съобщи в петък, че до седмица ще бъде изготвено експертно проучване какви средства ще са необходими за изпращане на фрегатата и ако те не надхвърлят съществено разходите за нормална учебно-тренировъчна дейност, корабът ще участва в операцията.

Заедно с началника на Генералния щаб на БА генерал Златан Стойков и посланикът на България в НАТО Любомир Иванов военният министър говори пред журналисти след края на двудневната среща на министрите на отбраната в страните от НАТО в Брюксел, съобщи БТА.

Министрите решиха НАТО да удължи антипиратската мисия и действащата край Африканския рог оперативна група от пет кораба ще бъде заменена от нова флотилия на НАТО.

Участието на българските военноморски сили досега се помни с вдигнатия "бунт" от нашите моряци по време на участие в мисията на ООН край бреговете на Ливан през 2006 година. Тогава екипажът на фрегатата "Дръзки" недоволстваше, че е изпращан от мисия на мисия, без да е информиран предварително, а парите, които моряците получават, не отчитат степента на риска.

Флотилия на Алианса патрулира край бреговете на Сомалия от ноември. Към нея впоследствие се присъединиха ескадра на Европейския съюз, оперативна група под американско командване и кораби от още няколко държави, сред които Китай, Индия, Малайзия и Русия.

Българското участие в усилията на международната общност за борба със сомалийските пирати засега се изчерпва с командироването на двама военнослужещи във Великобритания, където е разположен оперативният щаб на военноморската мисия на ЕС край бреговете на Сомалия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят