Българска групировка лобира в Скопие да не екстрадират Миронов

Влиятелни македонски кръгове упражняват натиск върху властите в Скопие, за да възпрепятстват решението за екстрадиране на българския банкер Иван Миронов. Това съобщи БНР, като се позова на пожелали анонимност добре информирани източници. Вчера бившият шеф на Балканбанк отново бе арестуван в Скопие и се очаква решение на съда за екстрадирането му в България по искане на българските власти.

Според тези източници, съществува много топла връзка между високопоставен македонски политик и българска икономическа групировка, която няма интерес от завръщането на Миронов в България.

Самият Иван Миронов в момента се представя като консултант на основаната от Мултигруп (MG корпорация) и Балканбанк в Скопие Балканска банка - Скопие. Корпорацията начело с Илия Павлов е собственик на захарен завод в Македония и има дял в рафинерията в Скопие.

Бившият директор на "Балканбанк" беше арестуван в Скопие на 12 декември м.г. по постъпило искане от Върховната касационна прокуратура за екстрадирането му в България. В началото на мината година прокуратурата повдигна срещу Миронов обвинения за неправомерно отпуснати кредити за над 200 милиона нова лева, докато е бил изпълнителен директор на "Балканбанк".

Обвинението сочи 23 кредитни договора, със сключването на които Балканбанк била източвана. Най-големи са сумите по отпусканите кредити на Балканкар, като по времето на отпускането на заемите собствеността на холдинга се контролира от Мултигруп. Прокуратурата атакува и тристранно цесионно споразумение, с което при участието на Балканбанк, Балканинвест поема задължение към Дисконтова къща на Мулти в размер на 2,8 млн.щ.долара.

На 27 декември Иван Миронов беше освободен от ареста с решение на съда, който е прибрал американския му паспорт и получил достатъчно уверения за това, че търсеният от българските власти банкер не може да избяга.

Официалните български документи във връзка с екстрадицията на Миронов бяха предадени на македонските власти на 29 декември - 2 дни, след като той е бил освободен от съда.

Иван Миронов е задържан повторно вчера около 19 часа и 30 минути. Вилата, в която той беше поставен под домашен арест, е собственост на гръцката Алфа банк в Скопие.

Миронов е задържан с т.нар. екстрадиционен арест по същото дело и докато то не се разгледа, той ще остане в ареста, уточни българският консул в Скопие Кумчев.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?