Българска и руски фирми ще произвеждат съвместно трактори в Кнежа

Българска и руски фирми ще произвеждат съвместно трактори в Кнежа

За съвместно производство на трактори се е разбрала българската фирма "Балканкар- Георги Михайлов" от Кнежа с руските "Тракторни заводи" и завода за нефтопромишлено оборудване "Уником". Точните параметри на договора и началото на общото производство подлежат на уточняване, съобщиха от българската фирма, която е последната отломка на социалистическия гигант "Балканкар".

Споразумението на сътрудничество е постигнато в рамките на провелия се миналата седмица българо-руски форум в София и посещение на руските партньори в предприятието в Кнежа, специализирано в производството, ремонта и сервиза на електромагнити, реверсори, постояннопотокови електродвигатели, електрически табла, инсталации , бобини и ротори за каростроенето. Документът е подписан от собственика на българската компания инж. Теодор Осиковски, Сергей Шараев, директор износ на "Тракторни заводи" и Алексей Солодовников, генерален директор на "Уником". Инвестиционните намерения на руските компании са били представени на областния управител на Плевен Мирослав Петров.

Сега руските компании трябва да представят необходимите сертификати за производството на тракторите и да се конкретизират клаузите в бъдещия договор и размера на вложението.

Инвестицията в "Балканкар-Георги Михайлов" ще разшири както неговите пазарни позиции в региона, в Европейския съюз и в Турция, така и тези на двете руски предприятия, които ще получат пряк достъп до европейските пазари. Именно такава цел бе изказана от Владимир Падалко, вицепрезидент на Търговско-промишлената палата на Русия, след инвестиционния форум в София

Българското предприятие на свой ред ще получи достъп до нови технологии, ще гарантира запазване на работните места, а при разширяване на производството и откриване на нови.

"Изборът на българската компания за партньор показва, че години след изчезването на огромното българско мегапредприятие "Балканкар", смятано за един от най-големите производители на електрокари в света през 1970-те до началото на 1990-те години, едно от неговите подразделения продължава да работи, а марката продължава да е позната на руския пазар", посочват в съобщението от българското дружество.

С областния управител на Плевен Мирослав Петров е била обсъдена идеята през следващата учебна година в Професионалната гимназия по механоелектротехника"Христо Смирненски" да бъде открита паралелка, която да подготвя специалисти в областта на ремонта и сервиза на електрооборудване. По този начин образованието ще бъде съобразено с нуждите на бизнеса на територията на общината.

"Балканкар-Георги Михайлов" разполага с 7500 кв.м. застроена площ, има собствена подстанция, станция за отпадни води и възможност за използване на природен газ. В момента в предприятието работят 78 стругари, оператори на металорежещи машини, електротехници, заварчици.

Концернът "Тракторни заводи"е най-големият производител на селскостопанска техника, подемна и железопътна техника в Русия. В структурата на групата влизат 17 компании в 10 области на страната, Дания, Германия, Холандия и Сърбия. Основните направления, в които компанията работи, са селскостопанско машиностроене, промишлено и железопътно, машиностроене със специално предназначение. Тя оперира в 40 страни. Пакет от акции от компанията са листвани на Франкфуртската фондова борса. В структурата на компанията работят 20 хил.служители.

Заводът за нефтопромишлено оборудване "Уником" е сред лидерите на руския пазар в производството на оборудване и резервни части за нефтената и газовата промишлености. Работи с компании като "Люкойл" и Транснефт". Отчитайки потребностите на тези индустрии той произвежда и тракторни шасита. Има представителство в Китай. Притежава над 10 собствени патента за различни технически решения.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?