Българска инспекция в Русия за реакторите за АЕЦ "Белене"

Част от оборудването за АЕЦ "Белене", сн. НЕК

Експерти от "Националната електрическа компания" (НЕК) и АЕЦ "Козлодуй" са заминали в Русия, за да проверят произведеното за АЕЦ "Белене" ядрено оборудване, за което НЕК трябва да плати 1.2 млрд. лв. на руската "Атомстройекспорт" (АСЕ). Това съобщиха от държавната електрическа компания във вторник.

Инспекцията ще е в Ижорските заводи, където българската делегация ще провери не само дали оборудването е налично, но и качеството на производството му и дали се спазени съгласуваните процедури в допълнение 5 към споразумението за строежа на АЕЦ "Белене", който обаче бе прекратен през март 2012 г. с решение на правителството и парламента.

По време на посещението си българската делегация ще се запознае с процедурата по монтажа на целия реактор и комплектоване на системите за управление. Също така, съвместно с производителя, ще се определят точките от произведеното оборудване, на които по безразрушаващ метод ще се провери качеството на метала и на отливките.

Инспекцията бе договорена между НЕК и АСЕ в рамките на споразумението за изплащане на присъдените от арбитражния съд в Женева 1.2 млрд. лв. за руската компания до 15 декември 2016 г. Ако дължимата сума за произведеното ядрено оборудване бъде погасена дотогава, АСЕ ще опрости лихви за 24 млн. евро. Ако пък плащането стане до 24 декември, ще се приспаднат 55 на сто от лихвите. НЕК очаква парите за уреждането на сметките ѝ по АЕЦ "Белене" да дойдат от бюджетен безлихвен заем, за който обаче все още няма одобрение от Европейскаат комисия. Нотификацията е необходима, тъй като става въпрос за държавна помощ.

Дори и след плащането на борча, произведеното оборудване най-вероятно ще остане на отговорно пазене в Русия, докато у нас се реши съдбата на спрения ядрен проект. Правителството на ГЕРБ, което подаде оставка, смяташе да продава площадката, проекта и оборудването на търг, но от БСП, които очакват на предсрочните избори да постигнат победа, винаги са заявявали, че искат строежът на АЕЦ "Белене" да се поднови от държавата.

Не е ясно колко ще струва съхранението на реакторите, първият от които е произведен изцяло, а вторият на около 90 процента. Преди месец стана ясно, че на руснаците е поръчано да го завършат изцяло, като все още не се знае каква ще е цената за допълнителната работа.   

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес