Българска ИТ-компания продава стоката си с криптовалута

Българска ИТ-компания продава стоката си с криптовалута

Продуктите на българската компания "Алтерко Роботикс" вече могат да бъдат закупени с криптовалута, съобщи фирмата, която работи в сферата на интернет на нещата (IoT).

Всеки, който притежава биткойни, паралелната валута биткойн кеш и лайткойн може да купи с тях предлаганите от "Алтерко Роботикс" продукти, след които са такива за автоматизация на дома. Така фирмата става една от първите IoT компании у нас въвели този метод за плащане.

"Като иновативна компания ние вече предлагаме на нашите клиенти и иновативен начин на плащане", коментира изпълнителният ѝ директор Димитър Димитров. Според него това ще осигури възможност за поръчки от цял свят без необходимост цената да се конвертира в евро или долари. Той обещава съвсем скоро да бъде увеличен и броят на видовете криптовалути, които компанията да приема за плащане.

По света и у нас все повече уебсайтове въвеждат виртуалните валути като разменна финансова единица за стоки и услуги. Стойността на някои от тях  регистрира ръст от над 10 000% през последните месеци. Бързината и сигурността на плащането са изключително високи, което е причина за големия потребителски интерес към тях, както и една от причините за решението на "Алтерко Роботикс" да започне да приема плащания с криптовалута, посочва Димитров.

Той се надява въвеждането на иновативния метод за плащане да помогне допълнително за глобалния подем на компанията.

Пред последните два месеца на изминалата година компанията е извоювала нови пазари със своя детския часовник MyKi, който се предлага на над 60 пазара, сред които са Австрия, Дания, Южна Африка, Румъния и Латвия. Часовниците са за деца над 4-годишна възраст и служат за връзка с родителя, който може да следи по всяко време локацията на детето.

Компанията предлага и устройства за автоматизация на дома, които са в продажба от лятото на 2017 г.

Умната крушка Shelly Bulb консумира само 6W, може да свети в 16 милиона цвята по избор на потребителя, а управлението ѝ става през смартфон и може да се настройва кога да светва.

Контактът Shelly Plug може да се включва и изключва всеки електроуред с консумация до 16 ампера (3.5 kW) и показва в реално време консумираната енергия чрез безплатно мобилно приложение.

Безжично реле за директно вграждане в електрическото табло може да управлява едновременно 4 вериги по 2.4 kW. То има и екран, на който може да се види консумацията на ток в реално време.

Друго двуканално Wi-Fi реле, което е толкова малко, че се събира в конзолата зад ключа за осветление или контакта на стената, позволява управление на две вериги по 8 ампера (1.5 kW) и да управлява всяка гаражна врата, щора, перде и всякакви електрически мотори.

"Алтерко Роботикс" е изцяло българска компания, част от холдинга "Алтерко". Компанията се занимава с разработка на иновативни IoT (интернет на нещата) решения и продукти и има амбициите да разширява продуктовата си гама с нови и иновативни разработки. 

Холдингът "Алтерко" е лидер в телекомуникационния сектор в Източна Европа с над 15-годишен опит в сегмента на мобилните услуги с добавена стойност (MVAS). Компанията е със 100% българска собственост и има над 100 служители. Има офиси в България, Румъния, Македония, Сингапур, Малайзия, Тайланд и САЩ и предлага услугите и продуктите си в още над 10 държави.

Холдингът включва 12 компании. "Тера Комюникейшънс" АД и "Теравойс" ЕАД са водещи фирми в областта на телекомуникационните услуги с добавена стойност, мобилен маркетинг, SMS промоции и SMS игри в България. "Алтерко Роботикс" е компания за иновативни решения в IoT сферата. Основна част от продуктите на компаниите в групата на "Алтерко" АД се разработват и поддържат от българския офис на дружеството.

Консолидираните приходи на холдинга за 2016 г. възлизат на над 32 млн. лв. От 1 декември 2016 г. акциите на "Алтерко" АД се търгуват на Българската фондова борса.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?