Българска изложба в Лувъра влиза в програмата за европредседателството

Българска изложба в Лувъра влиза в програмата за европредседателството

Българска изложба в Лувъра е част от културната програма на председателството на ЕС, което страната ще поеме през първата половина на 2018 г.

Това стана ясно от изказване на министъра на културата Боил Банов. В програмата влизат още задължителните церемонии по откриване и закриване, а също и 7 големи културни събития.

За културната програма по време на българското председателство на Съвета на ЕС са предоставени 4 млн. лв., посочи Банов.

От тази сума над 1.6 млн. лв. ще бъдат разпределени за проекти на конкурсен принцип чрез Националния фонд "Култура". Поканата вече е обявена и тече 45-дневен срок за кандидатстване. Художествени комисии, определи от фонда, ще оценяват проектите. Избраните ще станат известни до средата на октомври.

Финансирането на проектен принцип е сред основните приоритети в програмата на правителството в частта за култура. Сред най-важните приоритети е и културната програма за Българското председателство на ЕС, посочи Боил Банов.

2 млн.лв. са осигурени за дигитализирането на архива на Националния институт за недвижимо културно наследство. Част от средствата са за купуване на оборудване, за обучаване на служителите и за дигитализиране на материалите, свързани с паметниците от световно и национално значение. После на проектен принцип ще се финансира и дигитализирането на архивите за паметниците с местно значение. Процесът може да бъде завършен за около година, ако няма обжалвания, смята министър Банов. Той посочи, че опазването на културното наследство е сред приоритетите в правителствената програма в частта за култура.

По думите на министъра до края на тази година или в началото на 2018 г. трябва да е готов проектът за национална стратегия за развитие на културата и да бъде предоставен за публично обсъждане. Това е ключов приоритет за правителството, отбеляза Банов. Той съобщи, че работната група от над 120 души приема още членове - процесът е отворен. След първото събиране преди лятната ваканция работата продължава през септември.

Изпълняване на законите за библиотеките и филмовата индустрия в частта за осигуряване на предвиденото финансиране, поправки на закона за читалищата или изработване на нов закон, завършване до края на годината на новата методика за финансиране на сценичните изкуства, изпълнението на закона за хазарта в частта за 10-процентните отчисления за култура, подготовката на закон за меценатството също са важни приоритети. Целта е да се осигури развитието на българската култура не само с държавни средства, като специален акцент е осигуряването на все повече пари на проектен принцип във всички области на изкуството и културата, посочи Боил Банов.

Работи се още по уеднаквяване на механизмите на финансиране на държавните и общинските музеи и галерии, след като за държавните вече е приет стандарт. Важна задача е поддръжката на сградите на културните институти, свързана с т.нар. капиталови разходи.

Ремонтът на НДК върви с нужния темп, за да бъде завършен навреме. Връщането на Мирослав Боршош като директор не е актуална тема, предвид предявените му обвинения, каза в отговор на въпрос Банов. Той обясни, че харесва художествената политика, която е водил Боршош, друг въпрос е как е била осъществявана. Културните прояви ще са важна част от дейността на НДК и в бъдеще, но той ще се развива преди всичко като конгресен център, каза министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество