Българска изложба за първото злато е най-посещавана в света

Българска изложба за първото злато е най-посещавана в света

Авторитетното издание The Art Newspaper обяви изложбата на Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН - "Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа" за най-посещаваната изложба на антична тематика през 2017 г. Класацията е направена на основа на броя посещения дневно.

Своя дебют изложбата направи на 7 март 2017 г. в Музея за история на изкуството (Kunsthistorisches Museum) във Виена, където бе отворена за посетители до 25 юни 2017 г. За малко над три месеца тя е привлякла 213 553-ма посетители.

Музеят за история на изкуството във Виена спечели класацията с избора на експозиция, чиято основа са артефакти, открити в района на Ада Тепе, най-старата известна златна мина на Европа, по време на проучванията за разработване на открит рудник в находище Ада тепе край Крумовград.

"Дънди Прешъс Металс" изцяло финансира археологическите проучвания и с това направи най-голямата досега частна инвестиция в проучване на отделен археологически обект в България.

Изложбата включваше и редица други експонати, представящи пред широката публика темата за развитието на технологиите и добива на благородни и цветни метали в тези части на Европа през бронзовата епоха.

"С 2241 посетителя дневно, това е най-посещаваната изложба на антична тематика през 2017 г.", пише The Art Newspaper.

Изложбата проследява развитието на металургията през бронзовата епоха - от втората половина на III хил пр. Хр. до 12 в. пр. Хр. и по-конкретно, изработката на предмети от злато и бронз и тяхното място в социалния и религиозния живот на хората, обитавали българските земи.

Изложбата включва 333 находки, между които златни накити и съдове, бронзови сечива и оръжия, слитъци от бронз, калъпи за изливане на бронзовите предмети, малък брой сребърни накити.

След българската изложба в десетката на авторитетното издание се нареждат изложби, представени в престижни музеи като "Бритиш мюзеум" в Лондон, "Палацо дела Гран Гуардиа" във Верона, "Нойес мюзеум" в Берлин, "Бундескунстхале" в Бон и Лувър-Ленс.

"Това е голямо признание за нас. Изложбата е първата по рода си, която осъществихме извън пределите на България. Фактът, че ни нареждат преди експозициите на световно известни музеи ни носи огромно удовлетворение", споделя доц. Христо Попов, заместник-директор на НАИМ при БАН, ръководител на археологическите проучвания при Ада тепе и куратор на изложбата от българска страна.

Изложбата "Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа" е част от проекта "Златният път на Балканите през бронзовата епоха – Златото от Ада тепе: производство и разпространение" между НАИМ при БАН и Института за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките. По него от 2015 г. до 2018 г. български и австрийски археолози анализираха съвместно резултатите от дългогодишните проучвания на златодобивния рудник Ада тепе близо до Крумовград.

През есента на 2017 г. изложбата бе представена в Националния археологически музей в София в разширен вид със заглавие "Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха". С близо два пъти повече експонати, нови дигитални филми и 3D реконструкции, тя бе посветена на българското и австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Споделяне

Още от Общество

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?