Българска компания строи фабрика за млечни продукти в Беларус

Българска компания строи фабрика за млечни продукти в Беларус

Български компании развиват дейност в Беларус в областта на производството на млечни продукти, ресторантьорство и селскостопанска фармация. Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и министъра на данъците и таксите на Беларус Сергей Наливайко. Срещата се провежда в Минск, съобщи Министерството на икономиката.

Има добри примери за реализирани успешни български проекти в Беларус, а позитивен сигнал е, че и към момента са в процес на реализация нови, е посочено в съобщението.

В момента българското предприятие "Генезис" строи фабрика за производство на млечни продукти до град Могильов. Инвестицията възлиза на около 8 млн. евро.

"Булфарма" пък разширява производство си на препарати за селското стопанство, в предприятието си до Минск, като основно използва български суровини за него.

Един от най-известните ресторанти в беларуската столица е бил на българската компания "Грандсон" до преди една година - ресторант "Габрово". Сега фирмата работи с ресторант "София" в Минск и ресторант "Габрово" в Могильов.

"Тези компании могат да бъдат използвани и като предпоставка повече представители на българския бизнес да се запознаят с възможностите, които може да предложи беларуската икономика, като се надявам и съвместните ни контакти да доведат и до ръст на инвестициите от Беларус", казва зам.-министър Манолев.

Беларуски компании са представили възможностите си в производството на железопътен, автомобилен, тролейбусен и трамваен подвижен състав, както и в областта на машиностроенето.

Замесник-министърът на икономиката Александър Манолев е имал среща и със заместник-министъра на външните работи на Беларус Олег Кравченко. Двамата са подкрепили установяването на нови контакти на регионално ниво между България и Беларус, а също така и на регионални обединения на предприемачи, е посочено в съобщението.

Манолев и Кравченко са обсъдили и перспективите за увеличаване на двустранния стокообмен, чрез задълбочаване на междуправителствените контакти.

Споделяне

Още от Бизнес