"Българска рапсодия" на Иван Ничев ще претендира за номинация за Оскар

Филмът на Иван Ничев "Българска рапсодия", който е копродукция на България и Израел, бе избран като българския претендент за номинация за Оскар в категорията чуждоезичен филм на най-престижните кинонагради на Американската филмова академия. Това съобщиха от Националния съвет за кино, след като в петък бяха отворени пликовете с предложената кандидатура от всеки от членовете на съвета.

Съгласно регламента дванадесетте членове на Националния съвет за кино могат да дават до три предложения, като поставените на първо, второ и трето място филми получават съответно по 3, 2 и 1 точки. Печели филмът, събрал най-много точки.

Член на НСК, който има филм в конкурса, не дава предложения, т.е. не участва в гласуването. В случая това е режисьорът Иван Ничев.

Така неговият "Българска рапсодия" получи 23 точки, "Виктория" на Майя Виткова - 12 точки, "Отчуждение" на Милко Лазаров - 7 точки, "Вила "Роза" на Мартин Макариев - 1 точка.

Останалите заглавия , които отговарят на условията за номинация - да са имали търговско разпространение до 1 октомври, са "Живи легенди" на Ники Илиев и "Шестият ден" на : Владислав Радев.

"Българска рапсодия" и "Виктория" имат договори за показ на голям екран между 19 и 25 септември, съобщи директорът на Националния филмов център Георги Чолаков.

Споделяне

Още от Общество