Българска следа в най-голямата слънчева и вятърна ферма в света

Мястото, където ще е проектът

Компания със съосновател и съдружник българин получи одобрението на австралийското правителство за реализацията на най-мащабната слънчева и вятърна ферма в света, с прогнозна стойност от $36млрд, която ще изнася зелен водород от Австралия към Азия.

Става въпрос за мега проекта "Ейшът Ринюъбъл Енерджи хъб" - Asian Renewable Energy Hub (AREH) , разположен в Западна Австралия. Той е разработен от "Си Дабълю Пи Ринюъбълс" (CWP Renewables), която е дъщерна компания на инвестиционния фонд "ПостСкриптум" (PostScriptum), чийто фокус е устойчивото развитие, а централния му офис е в София. В консорциума за реализацията на проекта участват още инфраструктурният фонд "Ай Си И" (ICE), инвестиционната банка "Маккуайър" (MacQuarie) и производителя на вятърни турбини "Вестас" (Vestas).

Съосновател и съдружник в компанията зад проекта е българинът Димитър Енчев, който от офиса в София, заедно с екипа си, от няколко години допринасят за разработката и стратегическото планиране на най-големия и иновативен ВЕИ проект в света.

"Различното и новото в този проект е не само мащабът му и плановете ни да достигнем 26 000 МВ хибридно производство на ток от вятър и солар, но и използването на този евтин ток за производството на зелен водород за експорт", обяснява Димитър Енчев, цитиран в съобщението за одобрението на проекта.

"Само с проекти от такъв мащаб ще можем да постигнем целите за декарбонизация на световната икономика и да адресираме климатичната криза. Надяваме се нашият проект да бъде катализатор и след него да последват други такива", допълва той.

Мега проектът вече разполага с екологично разрешително за първите 15 000 МВ хибридно производство на вятърна и соларна генерация. Стабилният вятърен и слънчев ресурс в Западна Австралия позволява производството на изключително евтин ток, от който ще бъде произвеждан зелен водород посредством електролиза. Освен разрешително за първата фаза от 15 гигавата, този месец AREH получи и статут на проект от национално значение от австралийското правителство, признание за стратегическата значимост на проекта в прехода отвъд фосилни горива. С това федералното правителство се ангажира да ускори напредъка на проекта по отношение на оставащите разрешителни и да окаже пълна административна подкрепа, посочват от компанията зад проекта.

"Зеленият водород и произведените от него деривати като зелен амоняк, ще имат все повече преки приложения в земеделието, корабоплаването и индустрията – сектори, силно базирани на фосилни горива, които трудно могат да бъдат електрифицирани. Проектът Asian Renewable Energy Hub поставя началото на един глобален преход към трансформиране на тези индустрии, които в момента са един от големите източници на парникови газове в света", смята Енчев.

Основаната през 2007 г. компания "Си Дабълю Пи Ринюъбълс" има реализирани ВЕИ проекти за над 1500 МВ и снабдява със 100% зелено електричество корпоративни клиенти като CBA, летището и операта в Сидни и други.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?