Българска софтуерна компания инвестира 45 млн. евро в Македония

Изпълнителният директор на "Скейл Фокус" Пламен Цеков подписа договор за държавна помощ с министъра по чуждите инвестиции на Северна Македония Зорица Апостолска

Една от най-големите български софтуерни компании "Скейл Фокус" (ScaleFocus) ще инвестира 45 млн. евро през следващите 5 години в Северна Македония. Компанията откри развойния си център в Скопие на 2 януари.

През следващите няколко години "Скейл Фокус" планира да отвори над 300 работни места за софтуерни специалисти. Те ще работят по международни проекти за клиенти от цял свят.

"Решението да инвестираме в нов развоен център в Скопие бе продиктувано от успешната ни колаборация с ИТ експерти от Северна Македония, продължаваща вече няколко години", коментира Пламен Цеков, главен изпълнителен директор на "Скейл Фокус".

Два милиона евро, от планираната инвестиция в размер на 45 милиона евро, ще отидат за обучение и развитие на младите таланти.

"Целта ни е да дадем възможност на можещите и мотивирани ИТ специалисти да работят за интересни и предизвикателни проекти, в динамична среда и международен екип, без да се налага емигрират", казва Цеков.

Компанията ще си партнират с местни организации, университети и компании с цел развитие и подобряване на цялата ИТ екосистема в Северна Македония.

"Скейл Фокус" има офиси в най-големите български градове - София, Пловдив, Варна и Бургас и спомогне за развитието на ИТ общностите в тях.

Стъпването в Северна Македония е логичната следваща стъпка в еволюцията ни, посочва Пламен Цеков.

Правителството на Северна Македония и Икономическата търговска служба на България активно са участвали и съдействали за реализацията на проекта. "Скейл Фокус" ще получи и държавна помощ от правителството на Северна Македония.

През 2019-а година компанията стартира "Скейл Фокус Академия", която обучава бъдещи ИТ и софтуерни експерти в няколко български града. Компанията планира да продължи и развие тази инициативата и в Северна Македония.

"Скейл Фокус" е най-голямата българска софтуерна компания, с близо 1000 служители и над 200 международни клиенти от листа на Fortune 500 от цял свят.

Компанията има добре развита експертиза в сферата на дигиталните трансформации, електронно управление и сигурност и защита на данните както и цялостно изграждане и поддържане на софтуерни системи и решения от най-висок клас.

"Скейл Фокус" разполага с търговски представителства в САЩ, Лондон, Мюнхен.

Една от дългосрочните цели на компанията е устойчив растеж и развитие на екипи от професионалисти от цяла Източна Европа. Амбицията на "Скейл Фокус" е да стане водещата компания в Източна Европа в сферата на дигиталната трансформация и иновациите.

Споделяне

Още от Бизнес