Българската антарктическа експедиция е доволна от работата си на о. ЛивигстънБългарската антарктическа експедиция е доволна от работата си на о. Ливигстън

Екипът на Експедиция Тангра завърши полевата си работа в лагер Академия и напусна остров Ливингстън на 4 януари, 2005 на борда на руския кораб Академик Сергей Вавилов и достигна Южна Америка на 11 януари.

Това съобщиха от експедицията във вторник, като следващите новини от екипа се очаква да бъдат след завръщането им в София.

В съобщението се посочва, че в процеса на полевата си работа, пеша и на ски, Л. Иванов и Д. Василев са покрили разстояние от приблизително 200 км, изминати най-често в лоши метеорологични условия по изпълнения с предизвикателства терен на Тангра планина, хребета Боулс, Видинските възвишения и ледниците Хюрън, Калиакра и Перуника.

Резултатите от работата на експедицията, които предстои да бъдат обработени и популяризирани през идните месеци, обхващат изследване на няколко десетки географски обекти както и първите в историята изкачвания на върхове и прокарване на нови маршрути към отдалечени територии във източната част на о. Ливингстън, които са вече отворени за бъдеща изследователска дейност.

Mediapool публикува уникални снимки от антарктическата експедиция, предоставени от екипа на Тангра: www.tangra2004bg.org.

Експедиция Тангра изказва благодарности

Постигнатите успехи станаха възможни с участието, материалната подкрепа и услуги на нашите партньори, на които сърдечно благодарим:
- Митко Събев и Мишо Михайлов за основното финансиране от Петрол холдинг;
- Иван Василев за транспортирането на екипировката на експедицията между София и Ушуайа чрез ТNT;
- Герасим Славов за безценната M-ТЕЛ сателитна телефонна връзка;
- Румен Янчев от Булстрад за любезно предоставената застраховка (която за щастие не ни се наложи да използваме);
- Г-н Костурков от Политурс;
- Борис Бекяров;
- Борис Чернев;
- Института по математика и информатика и Проф. Стефан Додунеков;
- Българския Антарктически Институт, Проф. Христо Пимпирев, Димо Димов, Йордан Йорданов и всичките ни колеги от базата Св.Св. Климент Охридски и базата Хуан Карлос Примеро през полярното лято 2004/05;
- Антарктическата програма на Уругвай и Австралийската компания Перегрин Шипинг за тяхната логистична подкрепа на Антарктида;
- Българското Министерство на външните работи и специално Министър Соломон Паси и Зам. Министър Катя Тодорова;
- Атанас Будев, Посланик на България в Буенос Айрес;
- Български пощи за техния пощенски клон Тангра 1091, който функционира в Лагер Академия.
- Благодарим и на всички останали, които по един или друг начин допринесоха за успеха на Експедиция Тангра - не на последно място по важност на Януш Бугайски от Вашингтон, Рубен Бахнитие от Ушуайя и Мая Костова, Невен Копанданова, Николай Главинчев, Асен Баръмов, и Борислава Лалова от София.

Още от България