Гергьовден

Българската армия чества празника си

След десет години военните отдадоха чест на нов президент

Българската армия чества празника си

Българскара армия отбеляза празника си с традиционния военен парад в София, като за първи път от 10 години военнослужещите отдадоха чест на нов върховен главнокомандващ. За първи път Росен Плевнелиев прие и представителните роти на площад "Княз Александър I" и ги поздрави по случай празника на Българската армия.

За поредна година парадът бе скромен с участието на представителни части. Парадът бе открит от вертолетът Ми-17, който носеше националното знаме и беше ескортиран от два вертолета "Кугър". Това бе единствената техника, която зрителите видяха на площада.

"Днес, на 6 май, празнуваме отново тържествено Деня на храбростта и празника на Българската армия. Особено се вълнувам, че за първи път заставам пред стегнатия строй на участващите в парада и пред всички вас в качеството си на върховен главнокомандващ на въоръжените сили", каза президентът Плевнелиев.

"На този светъл празник всички ние се прекланяме пред нашите предци, защитили правото на българския народ за национално самоопределение, обединение и развитие. Свеждаме глави в знак на дълбока признателност към хилядите достойни български войни, които записаха в нашата нова история безброй победоносни битки по бойните полета на няколко войни", продължи той.

"Бих искал от все сърце да благодарим на тези мъже и жени в униформа за показания професионализъм, твърдост и всеотдайност, с които издигат авторитета на родината по света. Днес не е само ден за почит и преклонение пред славното минало. На този ден сме длъжни да потвърдим, че нашите въоръжени сили и Българската армия изпълняват поставените им задачи, въпреки трудностите. Длъжни сме с увереност да кажем, че вековната връзка между народ и армия е здрава и устойчива", завърши президентът.

В церемонията тази година имаше два различни елемента. За първи път от много години седемте представителни блока преминаха в посока от улица "Раковски" към БНБ. Промяната е наложена от факта, че по устав военнослужещите трябва да се равняват надясно към официалните лица и началниците си. Заради присъствието на дами в армията пък по устав от поздрава към военните отпада обръщението "господа".

Началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов поздрави военните и заяви от своя страна, че е разговарял с българските военнослужещи зад граница. 

"Искам да пожелая на всички български войни достойно и честно да отстояват интересите на Република България и гордо да веят флага на мисиите в чужбина и по време на ученията в страната, за да издигат авторитета на България и на Българската армия. Живи и здрави са войниците ни зад граница. Продължават да изпълняват задълженията си", каза Сименов.

Споделяне

Още от България