Българската база в Кербала е обстрелвана

Българската база "Кило" в иракския град Кербала е била обстрелвана с минометен огън в събота вечерта.

Няма пострадал личен състав и бойна техника, съобщи в неделя полк. Никодим Стоянов от кабинета на началника на Генералния щаб на армията.

Нанесени са щети на три цистерни, един автомобил и резервоар за питейна вода. Вероятната цел на атаката са били складовете за боеприпаси и гориво.

Срещу базата е стреляно от непосредствена близост със 60-милиметрова преносима минохвъргачка. На територията на базата са попаднали между 4 и 6 мини.

В българската база са засилени мерките за бдителност. Подходите към Кербала се контролират денонощно с патрули и бойна техника.

Тленните останки на втория български заложник вече са в България

В събота в 22.20ч. от Германия бяха транспортирани тленните останки на втория български заложник в Ирак Ивайло Кепов, съобщиха от МВнР. Тялото е транспортирано от американска страна до Германия, а от там със самолет на България Ер до София. След пристигането им тленните останки са откарани в Съдебна медицина и до няколко дни се очакват резултатите от аутопсията.

Още

Извършителите на нападението не са заловени, каза в неделя пресаташето на военното министерство Румяна Стругарова.

В Кербала са се събрали много привърженици на радикалния шиитски водач Моктада Садр, но засега демонстрациите им са мирни.

Същевременно началникът на Генщаба ген. Никола Колев заяви в неделя, че все още не се знае кога точно ще бъде преместен българският батальон в новата база, тъй като е нарушен графикът.

Изграждането на базата е ангажимент на цивилна компания, с която коалицията е сключила договор, добави още ген. Колев. По думите му, български инженерен взвод има готовност да замине за там и при нужда да помогне за строителството на базата.

Промяна в задачите на българския батальон няма да има, тъй като мандатът е определен от парламента, но част от нашите задължения се прехвърлят на иракските сили за сигурност, които нашите обучават, посочи началникът на Генщаба.

Вероятно четвъртият батальон ще има най-малко проблеми с подготовката, той вече е комплектован и дори има резерв от желаещи да се включат в мисията, каза ген. Колев.

В новата мисия ще вземат участие рейнжъри от първия български контингент.

Рейнджъри от втория батальон в Кербала се ожениха в Пловдив

Ген. Колев заедно с президента Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанов в неделя бяха гости на сватбата на двамата военнослужещи от втория батальон в Кербала Лина Болчинова и Веселин Первазов.

С всеки нов състав на кабинета и управлението в Ирак ще се постигат целите за демократизация и стабилизация на страната, заяви президентът и добави, че тепърва ще има много трудни дни за иракското управление.

Той увери, че за България няма да има коренно по-различни задачи от тези, които досега сме изпълнявали в Ирак.

Президентът обеща да се изкаже по всички въпроси, касаещи онова, което ни предстои, в началото на новия политически сезон.

Нека тази сватба бъде мотивация за онези, които ще постъпват тепърва в Българската армия в тези трудни времена, когато оценките за нея са мрачни и противоречиви, пожела президентът Първанов.

Редник Лина Болчинова и ефрейтор Веселин Первазов се ожениха в Пловдив в ресторант "Амбасадор" на хотел "Тримонциум" в присъствието на президента, началника на Генщаба и още 170 роднини и приятели.

"Това е най-щастливия миг в живота ми. След като изкарахме мисия в Ирак няма какво да ни уплаши. За броя на децата, които искаме - нека Господ да реши! Много съм развълнувана и щастлива, че президентът Първанов и генерал Колев уважиха сватбата ни", заяви Лина Болчинова.

Младото семейство се готви за мисия в Афганистан

Младоженците заминават на сватбено пътешествие в Малта, след което смятат да подадат документи за участие в мисия в Афганистан.

"Още когато посетих нашите войници в Кербала, където свистяха куршумите и бях поканен от Лина и Веселин да присъствам на сватбата им, приех без колебание", каза президентът Първанов по време на сватбената церемония.

По думите му, младоженците са символ на младото поколение и на българския войник от ново поколение - истински професионалист, защитаващ каузата на Родината си и общочовешките ценности.

Ако трябва да се нарисува картина на съвременна България, Лина и Веселин ще бъдат много важен щрих от нея", по думите на Първанов. Освен здраве, щастие, деца и успехи, той пожела специално на Лина да постигне амбицията си и да стане генерал от Българската армия.

Държавният глава и съпругата му Зорка подариха на младоженците икона на Света Богородица с младенеца - осветена в Рилския манастир.

Ген. Никола Колев подари на младото семейство пластика изобразяваща богинята на победата Нике.

Още от България