Българската база в Кербала отново е обстрелвана

С военнотранспортен самолет, с който са били доставени материали за българския контингент в Ирак, днес в България се е завърнал старши лейтенант Евгени Галинов Генчев, който е получил бъбречна криза. Генчев е настанен за лечение във Военномедицинска академия - София, съобщиха от Министерство на отбраната.

Няма пострадали български войници при поредните инциденти през изминалата нощ в Кербала. С леко стрелково оръжие са били обстрелвани български военнослужещи, патрулиращи в близост до база "Кило", и базата на българския контингент. През денонощието обстановката в града е останала относително спокойна, със спорадични престрелки в района на обектите, охранявани от батальона.

Тази сутрин началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев е разговарял с представители на контингента и също обясни, че обстановката в Кербала e относително спокойна.

Колев каза, че снощната атака срещу един от нашите патрули е била очаквана, защото въпреки информацията за масово напускане на милициите на Моктада Садр от Кербала, е възможно да има терористични групи и други елементи, които се крият.

При атаката е реагирано адекватно, без последствия за нашия патрул, посочи ген. Колев, цитиран от БТА.

Ген. Колев каза, че още е актуално българското искане към американската страна за пълно прочистване на българската зона за отговорност.

Генералът съобщи, че двама от бойците, пожелали да напуснат българския контингент в Кербала, са поискали да оттеглят рапортите си за напускане и са заявили, че остават. Вчера военният министър Николай Свинаров каза, че около 15 бойци са подали рапорти и искат да прекратят участието си в мисията в Ирак заради ескалацията на напрежението там в последните дни.

Имало и други колебаещи се бойци, които също може да преосмислят решението си, каза Колев. До края на седмицата комисията, която разглежда рапортите, трябва да е готова със становищата си.

По думите на ген. Колев тези от военнослужещите, които потвърдят желанието си да напуснат контингента, ще бъдат върнати с първия възможен полет. Още вчера той каза, че няма да им бъдат търсени неустойки заради преживения боен стрес.

В Генералния щаб е получено писмо от американския генерал Джон Абизейд, началник на Централното командване на САЩ, в чиято сфера на оперативна отговорност влиза Ирак.

В писмото високо се оценяват действията на българския контингент в Кербала и се изразява благодарност на българските държавни институции и на военното командване. Генерал Абизейд уведомява също, че са предприети необходимите действия за усилване на американското военно присъствие и за окончателно стабилизиране на обстановката.

Споделяне

Още от България