Българската бойна авиация не успя да излети от руската орбита

Военното министерство купи двигатели за старите МиГ-ове чрез посредник от Русия

Българската бойна авиация не успя да излети от руската орбита

"В резултат на последователната политика на министъра на отбраната Николай Ненчев и национално отговорната политика на правителството" военното министерство купи 10 нови и ремонтирани двигатели за старите съветски изтребители МиГ 29 и така "оперативните способности на българските Военновъздушни сили са гарантирани". Това се разбира от прессъобщението на Министерството на отбраната, публикувано само няколко часа, след като премиерът Бойко Борисов лично съобщи в четвъртък, че правителството е стегнало бойната авиация.

Какво обаче действително стои зад тази новина?

В нарушение на поетия ангажимент да бъде прекъсната зависимостта и от Русия, българската военна авиация остава в руската орбита, но този път през посредник.

Двигателите ще бъдат закупени от българската фирма "Авиостарт", но ще бъдат осигурени от руската държавна корпорация РСК МиГ, която е техен производител.

Стойността на сделката е 42.709 млн. лева, въпреки че първоначалният заложен таван на поръчката бе 36 млн. лева. МО обаче отмени конкурса, тъй като единствената допусната до него фирма "Авиостарт" не отговори на всички изисквания, и премина към пряко договаряне с нея. Официалният мотив бе да се постигнат по-добри условия, а реалният – фирмата не разполага в момента с търсените двигатели, както искаше първоначално МО.

Фирмата от своя страна е дала 1000 евро отстъпка от цената на един ремонтиран двигател спрямо първата си оферта, която е направо смехотворна на фона на общата цена от над 40 млн. лева.

Какво още казват от МО?

"Въпреки пропагандните внушения, че българската бойна авиация ще бъде приземена, Министерството на отбраната не допусна това да се случи. Доказателство е успешното изпълнение на ремонта на двигателите в Полша през настоящата година. Икономически изгодният договор, изпълнен точно и своевременно от нашите полски съюзници, позволи ВВС планово да поддържат нужната бойна готовност".

Твърденията за "приземяване" на бойната ни авиация са нейния бивш началник ген. Румен Радев, който има сериозни шансове в неделя да бъде избран за президент на страната. Същото обвинени се повтаря от издигналата го партия БСП.

Ситуацията с бойната авиация е наистина кризисна, но тя стана такава благодарение на няколко поредни правителства, включително такива на БСП.

Критичният момент настъпи миналата година, когато правителството на Бойко Борисов реши да се откаже от услугите на руснаците, които поддържаха МиГ-овете.

Тогава военното министерство реши да възложи на Полша да ремонтира шест двигатели за МиГ-овете и твърдеше, че ще има и споразумение за "интегрирана логистична поддръжка". Предварително обаче бе ясно, че Полша няма капацитет за това.

Полша наистина изпълни договора си, но от министерството не коментират краха на плана поддръжката наистина да мине към поляците, за да се прекъсне зависимостта от Русия.

Така в началото на тази година министър Ненчев съобщи в присъствието на премиера Бойко Борисов, че МО ще закупи още 10 нови или ремонтирани двигатели за МиГ-овете. Още тогава беше ясно, че практически много малко държави в света могат да предложат нови двигатели и единствената сигурна е страната производител Русия.

Николай Ненчев обаче многократно увери, че двигателите няма да се вземат от Русия, което както и се очакваше, се оказа невъзможно.

Беше известно и това, че подобна сделка би била спорна в условията на продължаващи санкции на ЕС спрямо Русия, но военният министър успокои, че в това отношение няма да има проблеми.

В крайна сметка, както се и очакваше, не се намери фирма, която да разполага с двигателите, а от документацията по поръчката стана ясно, че единствената допусната – "Авиостарт" - има уговорка с руската държавна корпорация РСК "МиГ" за производството и ремонта им.

Така Министерството на отбраната се върна в изходно положение, но вече не преговаря пряко с руснаците, а чрез фирма посредник.

От Министерството на отбраната обобщават:

"Сключеният вчера, 9 ноември, нов договор за доставка на двигатели ще даде възможност да се възстанови летателната годност на още 5 самолета МиГ 29 през следващата година. Тези договори и взетите мерки за обезпечаване с авиационно гориво са потвърждение на последователната политика, водена от Министерството на отбраната да бъде осигурена изправна бойна техника и да бъдат създадени по-добри условия за обучение и поддържане подготовката на бойните пилоти".

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?