Българската енергетика се прицели в "облачните" технологии

Подготвя се японски пилотен проект за внедряване на "умна мрежа" в Североизточна България

Българската енергетика се прицели в "облачните" технологии

Българската енергетика има амбиция да развива "облачни" технологии, които са последният хит в управлението на бизнеса и чието използване намалява значително разходите за компютърни програми, за събиране, съхранение и изчисляване на различни по вид данни. Това стана ясно от думите на Никола Василев, изпълнителен директор на "Булгартел", която е дъщерно дружество на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) и поддържа комуникационните услуги на групата държавни енергийни предприятия.

Засега намеренията на "Булгартел" са да доставя "облачните" услуги на дружествата в холдинга, но следващият етап е да стане конкурент на българския пазар на компании като "Майкрософт", "Епъл", "Сиско", АйБиЕм" и др.

Идеята е дружеството да ползва под наем разположената край газопроводите на "Бъйлгартрансгаз" и по далекопроводите на НЕК оптични кабели, които са част от мълниезащитата на мрежите и които и в момента се ползват за пренос на данни за нуждите на дружествата. Предоставянето на капацитета на "тъмните" влакна от оптичните кабели и на външни компании ще позволи на "Булгартел" да печели. Полза ще имат и НЕК, и "Булгартрансгаз", които ще увеличат приходите си, коментира изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов.

Преди две години идея НЕК да дава далекопроводите си за пренос на интернет и телевизия лансира тогавашният директор на "Националната електрическа компания" Красимир Първанов.

Сега Василев и Андонов представиха амбицията "Булгартел" в по-далечно бъдеще да стане и четвъртият телекомуникационен оператор у нас.

Сред другите иновации, на които смята да заложи БЕХ, е реализацията на пилотен проект за създаване на "умна мрежа" в региона на Североизточна България, допълни Андонов. За възможността да се изгради мрежа, която позволява гъвкаво и ефективно управление на енергийните потоци и е особено ефикасна в региони, където има проекти за производство на ток от възобновяеми енергийни източници, са проведени разговори с японските компании "Мицубиши" и "Тошиба" по време на посещението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Токио. Очаква се експерти на двата технологични гиганта да пристигнат у нас през март-април и да се разгледат на място възможностите за "умна мрежа". Проучва се регионът на Калиакра, където са съсредоточени най-много вятърни мощности у нас, включително "Мицубиши" имат свой парк.

От "Електроенергийния системен оператор" пък в момента внедряват иновативна система за управление на риска при преноса на електроенергия по мрежата високо напрежение, която ще влезе в експлоатация през 2013 г., каза директорът на дружеството Иван Йотов.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?