Българската енергетика втора в света по конкурентност на инвестициите

Българската енергетика втора в света по конкурентност на инвестициите

Българският енергиен сектор е на втори в света по конкурентност за инвестиции, изпреварван от Бразилия, съобщи зам.-министърът на външните работи Евгения Колданова. Във вторник тя участва в  българско-германски бизнес форум в наш черноморски курорт, заедно с държавния министър по европейските въпроси на германската федерална провинция Баден-Вюртемберг и председателя на Комисията по Европейските въпроси към Бундесрата Вили Щехеле.

През миналата година в изграждането на модерна енергийна инфраструктура в страната ни са вложени  3.6 млрд. евро, като очакванията са през 2007 г. инвестициите в тази насока да се увеличат двойно.

Същия ден и външният министър Ивайло Калфин се похвали пред Оксфорд бизнес груп, че в  последните три години само чуждестранните инвестиции в България са 11.5 млрд. евро като през настоящата година се прогнозира приток от 4.7 млрд.  евро пряко задгранично финансиране, който е заложен в бюджета за догодина,.

България е сред страните с най-голям икономически растеж в Европа, което  създава благоприятните условия за бизнес и инвестиции в страната, обърна внимание Колданова. Тя посочи, че ръстът на индустриалното производство към юни 2007 г. е 14.6 процента на годишна база.

Приоритетите в икономическата политика на правителството са модернизацията на инфраструктурата, повишението на конкурентоспособността, регионалното развитие и енергетиката, допълни зам.външният министър. По думите ѝ развитието на туристическия отрасъл също е приоритет.

Германия е най-големият търговски партньор на България и е трета по обем на инвестициите в страната ни, затова целта на форума е задълбочаването и развитието на икономическите отношения между двете страни, отбеляза Колданова. Освен това германския бизнес е открил ниши в страната ни с инвестиционен потенциал като екология, транспорт и логистика и други.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?