Българската гей организация организира Мирен поход за равноправие на 17 май

Българската гей организация "Джемини" организира Мирен поход за равноправие на 17 май. Целта на похода е да покаже, че човешките права са за всички и никой не заслужава да се отнасят към него като невидим, каза на пресконференция в неделя изпълнителният директор на  БГО "Джемини" Аксиния Генчева, цитирана от БТА.

С похода приключва кампанията на организацията, започната в началото на годината, за признаването на 17 май за Ден срещу хомофобията. Кампанията е част от инициатива на правозащитни организации от цял свят.

Датата 17 май отбелязва деня, в който през 1990 година Генералната асамблея на Световната здравна организация премахва хомосексуалността от списъка с умствени заболявания.

По думите на Генчева само една партия се е съгласила публично да подкрепи инициативата, но заради предстоящите парламентарни избори от организацията не пожелаха да назоват името ѝ.

На 17 май мирният поход ще започне от Централния вход на НДК и ще завърши пред Народното събрание. На председателя на парламента Борислав Великов ще бъдат връчени подписите, събрани в подкрепа на инициативата, и предложение за официалното признаване на 17 май като Ден срещу хомофобията.

Още от България

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?