Българската и Македонската академии на науките за пръв път честват заедно 11 май

За първи път учените от Българската и Македонската академия на науките честват заедно 11 май, празника на Светите братя Кирил и Методий.

Науката е независима територия и не трябва да се влияе от политически съображения, каза председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров в присъствието на македонския си колега акад. Владо Камбовски: "Празникът на Светите братя вдъхновява за просвета, образование, наука и култура, но още и за разбирателство, сближаване и взаимно подпомагане, затова избрахме с нашите колеги да честваме заедно тъкмо този празник".


Вече почти година с председателя на Македонската академия на науките академик Владо Камбовски съвместно обсъждат дейност между двете академии, подписан е документ за сътрудничество и са договорени 40 съвместни проекта в областта на медицинските, хуманитарните, обществените, природо-математическите, биологическите и техническите науки, по които заедно да работят български и македонски учени. По 30 от тях вече е започнала работа с формирани екипи.


По думите на академик Воденичаров, първото голямо планирано събитие е днешният ден, ще отбележим заедно паметта на славянските първоучители и да се обърнем към общите ни корени. Следващото е провеждане на дни на БАН в Скопие, което ще се осъществи в края на този месец.


През второто полугодие БАН ще бъде домакин на отворените врати на Македонската академия на науката и изкуствата.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество