Българската и украинската база в Ирак обстрелвани с ракети

Българската и украинската бази в Ирак бяха подложени през изминалата нощ на ракетен обстрел. Сред миротворците няма пострадали, съобщи говорител на многонационалната дивизия, цитиран от Асошиейтед прес.

"Нападателите са изстреляли няколко ракетни снаряда срещу българската база край Ас Суайра и срещу украинската база в провинция Уасит", съобщи майор Славомир Валенчиковски в интервю по телефона от лагер Вавилон, където се намира щабът на многонационалната дивизия, в чийто състав е и българският батальон.

Войниците отвърнали на огъня и нападателите веднага избягали.

Агенцията отбелязва, че миналата година през септември, когато войски на 23 страни поеха контрола над зоната за стабилизиране Център-Юг, тя е била относително спокойна. Напоследък обаче районът стана огнище на силен бунт, в основата на който е радикалният шиитски водач Моктада Садр, и миротворците често стават обект на нападения.

Местната управа в Кербала днес осъди употребата на оръжие в свещения шиитски град и изрази подкрепата си към иракската полиция и мисията ѝ по опазването на сигурността след сблъсъците между въоръжените милиции на радикалния лидер Моктада Садр и коалиционните сили, предаде Франс прес.

В свое комюнике местният Съвет призовава към въздържане от употреба на сила и вслушване в гласа на разума при уреждането на конфликтите. АФП напомня, че българската база в Кербала много често е обстрелвана от иракските бунтовници. В петък при сблъсък между милициите на Моктада Садр и многонационалните сили загина един български войник.

В комюникето на местния Съвет се изразява и солидарност с призива към възстановяване на спокойствието, отправен от марджаята (най-висшата шиитска религиозна инстанция), както и с подкрепата ѝ към полицията.

Единствено полицията е упълномощена да поддържа реда и да определя кой да носи оръжие, се казва още в съобщението, цитирано от АФП.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?